Pogoda za oknem szaro-bura
więc na osłodę dnia powstały czekoladowe muffiny z wiśniami i polewą
czekoladową.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
Szczypta soli
2-3 łyżki kakao
2-3 łyżki kakao
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu
naturalnego ( niezbyt gęstego)
1/3 szklanki oleju
50g startej gorzkiej
czekolady
1 płaska łyżeczka proszku
do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
oczyszczonej
Dodatkowo:
wydrylowane wiśnie lub tak jak u mnie
domowa frużelina wiśniowa( na bazie cukru i mąki ziemniaczanej)
50g gorzkiej czekolady+
śmietanka 30-36% na polewę.
Wykonanie:
Jajka wraz z cukrem oraz
solą ubić do białości. Dodać jogurt oraz oliwę, następnie mąkę z kakao oraz
proszkiem i sodą, wymieszać. Na końcu dodać startą czekoladę. Wymieszane ciasto
nakładać do połowy papilotek w każdą z nich wcisnąć po 1-2 wisienki. Piec w
180stopniach przez ok. 15 minut. Porcja na 12 sztuk
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w
kąpieli wodnej dodając śmietankę wg potrzeby - gęstości polewy.
A tego kakao ile dajesz??
OdpowiedzUsuń2-3 łyżki kakao, dziękuję za spostrzegawczość już dopisałam :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń