czwartek, 14 lipca 2016

Muffiny czekoladowe z wiśniami


Pogoda za oknem szaro-bura więc na osłodę dnia powstały czekoladowe muffiny z wiśniami i polewą czekoladową.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
Szczypta soli
2-3 łyżki kakao
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego ( niezbyt gęstego)
1/3 szklanki oleju
50g startej gorzkiej czekolady
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo: wydrylowane wiśnie lub tak jak u mnie domowa frużelina wiśniowa( na bazie cukru i mąki ziemniaczanej)
50g gorzkiej czekolady+ śmietanka 30-36% na polewę.

Wykonanie:
Jajka wraz z cukrem oraz solą ubić do białości. Dodać jogurt oraz oliwę, następnie mąkę z kakao oraz proszkiem i sodą, wymieszać. Na końcu dodać startą czekoladę. Wymieszane ciasto nakładać do połowy papilotek w każdą z nich wcisnąć po 1-2 wisienki. Piec w 180stopniach przez ok. 15 minut. Porcja na 12 sztuk

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając śmietankę wg potrzeby - gęstości polewy.






W wiśniowym sadzie 2016 Letnie owoce

2 komentarze:

  1. A tego kakao ile dajesz??

    OdpowiedzUsuń
  2. 2-3 łyżki kakao, dziękuję za spostrzegawczość już dopisałam :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń