poniedziałek, 25 lipca 2016

Karpatka




 
Pyszne ciasto ptysiowe - parzone z masą budyniowo - maślaną uwielbiane przez moją rodzinę



Składniki ciasta:
1 szklanka wody/ 250ml
125g masła
200g mąki pszennej
5 jajek


Wykonanie:
Masło oraz wodę zagotować w garneczku, zmniejszyć nieco płomień, wsypać mąkę i całość energicznie mieszać do połączenia składników i aż ciasto będzie ładnie odchodzić od brzegów. Zdjąć z kuchenki i wystudzić. Po tym czasie wbijać kolejno jajka za każdym razem miksując. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno mieć grudek.
Następnie ciasto rozsmarować na 2 takiej samej wielkości blaszkach. Można zrobić to bezpośrednio na blaszce wcześniej wysmarowanej masłem  lub na papierze. Ja na cieście robię widelcem delikatne fale . Piec 20-25minut ( w zależności od piekarnika) w 200stopniach. Blaszka 25x38

Składniki masy budyniowej:
3 budynie waniliowe lub śmietankowe, po 40g
750 ml mleka
1/2 szklanki cukru 
300g masła
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka

Wykonanie masy:
W części mleka rozprowadzić budyń oraz roztrzepane żółtka , resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać budyń i energicznie mieszając ugotować . Po ugotowaniu budyniu wystudzić go, po czym wkręcić miękkie masło na gładką jednolitą masę.

Jeden blat ciasta ułożyć z powrotem do blaszki, w którym się piekło wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. Cudowna ci wyszła Gosiu, bardzo lubię to ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam raz , a może dwa razy..no i muszę kiedy znów zrobić.

    OdpowiedzUsuń