Pyszne ciasto ptysiowe - parzone
z masą budyniowo - maślaną uwielbiane przez moją rodzinę
Składniki ciasta:
1 szklanka wody/ 250ml
125g masła
200g mąki pszennej
5 jajek
Wykonanie:
Masło oraz wodę zagotować
w garneczku, zmniejszyć nieco płomień, wsypać mąkę i całość energicznie mieszać
do połączenia składników i aż ciasto będzie ładnie odchodzić od brzegów. Zdjąć
z kuchenki i wystudzić. Po tym czasie wbijać kolejno jajka za każdym razem
miksując. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno mieć grudek.
Następnie ciasto
rozsmarować na 2 takiej samej wielkości blaszkach. Można zrobić to bezpośrednio
na blaszce wcześniej wysmarowanej masłem
lub na papierze. Ja na cieście robię widelcem delikatne fale . Piec
20-25minut ( w zależności od piekarnika) w 200stopniach. Blaszka 25x38
Składniki masy budyniowej:
3 budynie waniliowe lub
śmietankowe, po 40g
750 ml mleka
1/2 szklanki cukru
250g masła
2-3 łyżeczki cukru
waniliowego
2 żółtka
Wykonanie masy:
W części mleka
rozprowadzić budyń oraz roztrzepane żółtka , resztę mleka zagotować z cukrami.
Do gotującego się mleka wlać budyń i energicznie mieszając ugotować . Po ugotowaniu
budyniu wystudzić go, po czym wkręcić miękkie masło na gładką jednolitą masę.
Jeden blat ciasta ułożyć z
powrotem do blaszki, w którym się piekło wyłożyć masę budyniową i przykryć
drugim blatem. Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem obficie posypać
cukrem pudrem.
Cudowna ci wyszła Gosiu, bardzo lubię to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam raz , a może dwa razy..no i muszę kiedy znów zrobić.
OdpowiedzUsuń