Składniki:
5 kg buraczków – startych po
ugotowaniu
2 płaskie łyżki soli
4 goździki
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
pół łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku
Zalewa:
3/4 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
1 szklanka cukru,
zagotować
Wykonanie:
Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć
na tarce według upodobań. U mnie zawsze tarte na dużych oczkach oraz część
buraków kroje na części a małe w całości. Wymieszać z dodatkami i zalać letnią zalewą,
odstawić na 12 godzin. Po upływie czasu dobrze przemieszać nakładać do
słoiczków lekko odciskając zalewę. A zalewy zawsze robię o jedną porcję więcej
niż potrzeba i po załadowaniu buraczków do słoików zlewam sok/zalewę do słoików
z całymi lub krojonymi buraczkami i mam świetny aromatyczny koncentrat na
barszcz. Pasteryzować 20 minut.
Robię dokładnie tak samo : ) Buraki zawsze trę na dużych oczkach i przygotowuje więcej zalewy, żeby otrzymać gotowy koncentrat na barszcz. Natomiast używam okrągłych buraków, jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, że podłużne mogą inaczej (lepiej) smakować. W tym sezonie z pewnością będę takich wypatrywać, więc dzięki za wskazówkę! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa robię buraki gotuję w całości puzniej obieram i trze się na tarce i wkładam do słoików dodając octu i chrzanu tartego. Pycha póżniej do ziemniaków i buraczki zasmażane można zrobić na obiad
UsuńNie wiem jak u Ciebie ale mi niekiedy trafiły się w okrągłych takie białe, twarde przerosty i od kiedy trafiłam te podłużne tylko te kupuję. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJa mam na działce podłużne, ale jeszcze rosną.przyjdzie pora to tez tak zrobię w słoiczki.
OdpowiedzUsuńSuper dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję główkę czosnku i są wspaniałe.
OdpowiedzUsuńJa dodaję główkę czosnku.
OdpowiedzUsuńA jak bym teraz sie zabrala za zrobienie to nie jest za puzno
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry czas na buraczki, spokojnie możesz zaprawiać. Pozdrawiam serdecznie
Usuń