czwartek, 21 lipca 2016

Buraczki tarte na zimę

Buraczki, to idealny dodatek do obiadu na zimno czy na ciepło. Można również przed podaniem dodać chrzan wtedy staje się pysznym dodatkiem do mięs. Jeśli chodzi o kształt buraczków, to zawsze jakoś tak z przyzwyczajenia kupowałam okrągłe ale kiedy kupiłam ostatnio podłużne uważam, że są smaczniejsze i na te poluję na straganach.


Składniki:

5 kg buraczków – startych po ugotowaniu
2 płaskie łyżki soli
4 goździki
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku

Zalewa:
3/4 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
1 szklanka cukru, zagotować

Wykonanie:

Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce według upodobań. U mnie zawsze tarte na dużych oczkach oraz część buraków kroje na części a małe w całości. Wymieszać z dodatkami i zalać letnią zalewą, odstawić na 12 godzin. Po upływie czasu dobrze przemieszać nakładać do słoiczków lekko odciskając zalewę. A zalewy zawsze robię o jedną porcję więcej niż potrzeba i po załadowaniu buraczków do słoików zlewam sok/zalewę do słoików z całymi lub krojonymi buraczkami i mam świetny aromatyczny koncentrat na barszcz. Pasteryzować 20 minut.




9 komentarzy:

  1. Robię dokładnie tak samo : ) Buraki zawsze trę na dużych oczkach i przygotowuje więcej zalewy, żeby otrzymać gotowy koncentrat na barszcz. Natomiast używam okrągłych buraków, jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, że podłużne mogą inaczej (lepiej) smakować. W tym sezonie z pewnością będę takich wypatrywać, więc dzięki za wskazówkę! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię buraki gotuję w całości puzniej obieram i trze się na tarce i wkładam do słoików dodając octu i chrzanu tartego. Pycha póżniej do ziemniaków i buraczki zasmażane można zrobić na obiad

      Usuń
  2. Nie wiem jak u Ciebie ale mi niekiedy trafiły się w okrągłych takie białe, twarde przerosty i od kiedy trafiłam te podłużne tylko te kupuję. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam na działce podłużne, ale jeszcze rosną.przyjdzie pora to tez tak zrobię w słoiczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję główkę czosnku i są wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaję główkę czosnku.

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak bym teraz sie zabrala za zrobienie to nie jest za puzno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobry czas na buraczki, spokojnie możesz zaprawiać. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń