środa, 6 lipca 2016

Szczupak w zalewie octowej



Jakiś czas temu syn przyniósł mi 5 ładnych szczupaków oraz kilka leszczy.
Część zjedliśmy usmażone z cebulką a część poszła w zalewę w słoiczki.
Ryby wyszły bardzo dobre, nie za kwaśne lekko słodkawe, idealne :)

Zalewa:

4 szklanki wody
1 szklanka octu 6% lub 10%
5-6 łyżeczek cukru
2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
3-4 cebule pokrojone w pióra lub krążki
Po 3-4 kulki ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy, 2-3 listki laurowe na słoik
Opcjonalnie marchewka pokrojona w cienkie talarki

Przygotowanie:

Oczyszczone ryby pokroić w dzwonka, posolić, posypać mielonym pieprzem, wymieszać z pokrojoną cebulka i pozostawić na około godzinę aby ryba nabrała smaku. Następnie  obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Usmażoną rybę ułożyć w słoikach.
W miedzy czasie zagotować zalewę ok 15 minut z cienko pokrojoną marchewką oraz cebulką. Zazwyczaj przyprawy od razu rozdzielam do słoiczków po czym zalewam ryby gorącą zalewą i mocno zakręcam wieczka. Po wystudzeniu ryby przechowuję w lodówce. Bardzo dobrze same się wekują.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz