Kruche, smaczne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu ciasteczka na każdą okazję
Składniki:
400 g mąki
pszennej
3 jajka
150g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 spore łyżki suchego maku, nie mielonego
150g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 spore łyżki suchego maku, nie mielonego
2 łyżeczki
cukru waniliowego
Marmolada lub dżem u mnie ulubiony domowy dżem morelowy
Marmolada lub dżem u mnie ulubiony domowy dżem morelowy
Przygotowanie:
Z podanych
składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować niezbyt cienko.
Wzdłuż
brzegu wyłożyć dżem.
Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy, odciąć od pozostałego ciasta, lekko docisnąć. Zwinięte ciasto pokroić na kilkucentymetrowe odcinki.
Piec w 180 stopniach ok 18-20 min w zależności od wielkości, wychodzi około 30-35sztuk
Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy, odciąć od pozostałego ciasta, lekko docisnąć. Zwinięte ciasto pokroić na kilkucentymetrowe odcinki.
Piec w 180 stopniach ok 18-20 min w zależności od wielkości, wychodzi około 30-35sztuk
Mniam! Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnewyskoki.blogspot.com/
ale muszą pysznie smakować:)
OdpowiedzUsuń