czwartek, 7 czerwca 2018

Maślane placuszki



Puszyste placuszki o maślanym smaku idealne na śniadanie, jako samodzielna przekąska lub popołudniowy deser

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
Nieco mniej niż 1/3 szklanki stopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Cukier do smaku, może być też waniliowy

Ulubione dodatki: syrop klonowy, dżem, czekolada, bita śmietana czy owoce

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować mikserem. Powstałe ciasto odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Następnie smażyć placuszki porcjami na niedużej patelni na złoty kolor. 

Rada: placuszek odwracać na drugą stronę po ukazaniu się wielu pęcherzyków na jego powierzchni.




1 komentarz: