Wbrew pozorom, to szybki obiad. Mamy teraz młode warzywa, które bardzo szybko się przygotowują :) Smaczna i syta potrawa, którą możemy zajadać z ziemniakami, kluseczkami lub najprościej z bagietką.
Składniki:
700g mięsa mielonego u mnie z łopatki ale może też być mięso drobiowe
Pół główki białej kapusty
2-3 duże pomidory, najlepiej malinowe
3 spore marchewki
1 jajko
Bułka tarta
Pęczek koperku
Przyprawy- jakie lubimy
Przygotowanie:
Przyprawiamy mięso mielone wg uznania ok. 700g + jajko +2-3 łyżki bułki
tartej i część tartej na małych oczkach marchewki. Uformować klopsiki i obsmażyć krótko na
niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać resztę startej marchewki po chwili
pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Gdy się podduszą dodać poszatkowaną
kapustę dalej dusić ewentualnie lekko podlać gorącą wodą lub bulionem. Na
koniec kiedy kapusta będzie miękka doprawić całość do smaku dodać pęczek
posiekanego koperku.
Jutro zrobię pozdrawiam Urszula
OdpowiedzUsuń