sobota, 14 lipca 2018

Lekkie gofry



Porcja na 5 podwójnych gofrów

Składniki:

2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3-4 płaskie łyżki cukru
O,5 szklanki oleju u mnie rzepakowy
1,25 szklanki kefiru
0,5 szklanki białej wody gazowanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać na gładką masę.
Przed wypiekaniem pierwszej partii gofrów posmarować olejem płytę gofrownicy.
Gofry wypiekać na rumiano około 5minut, w zależności od mocy sprzętu. Gofry po upieczeniu układać na kratce i zajadać na świeżo wtedy smakują najlepiej.



2 komentarze:

  1. Muszę w końcu kupić gofrownicę, bo gofry chodzą za mną już bardzo długi czas i nie mam ich jak zrobić ;-)

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę takie zrobić ,zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń