Na zewnątrz chrupiące
w środku miękkie i aromatyczne pierogi, które zapodałam mojej rodzinie z
dodatkiem pysznego sosu z cukinii. Byli zachwyceni :)
Składniki:
Ciasto:
500g
mąki pszennej tortowej
1
szklanka ciepłego mleka
Pół
szklanki wody
25gram
drożdży świeżych
1
płaska łyżeczka soli
1
łyżeczka cukru
1
łyżka mielonej czerwonej papryki
Farsz:
Około
300-400g mieszanki meksykańskiej na patelnie ( u mnie taka dla Kauflandu)
Około
200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka
Warzywa
podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso.
Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa.
Gdyby okazało
się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej.
Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn.
Dodatkowo: sos z cukinii
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone
w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą ale nie gorącą wodę oraz przyprawy.
Wymieszać dokładnie i odstawić do podwojenia ilości około 45minut.
Po tym
czasie ciasto odgazować ( uderzyć w nie pięścią) wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę krótko
wyrobić i rozwałkować.
Wycinać kółka ja robiłam to miseczką nieco większą od
wielkości odcisku szklanki. Nakładać farsz i zlepiać palcami dodatkowo lekko
przycisnąć widelcem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem odczekać 10minut do
lekkiego napuszenia.
Posmarować mlekiem,
piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni-około 10 minut na rumiano. Podawać z
ulubionym sosem u nas sos z cukinii. Porcja na około 22szt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz