Z racji mojej chemioterapii mam nieco problemy z hemoglobiną więc dla
zdrowotności zakisiłam buraczki na sok :)
1,5 kg podłużnych buraków, obrałam i pokroiłam w plastry do tego 2 ząbki
czosnku, 2 kulki ziela angielskiego, jeden listek laurowy oraz świeży liść
chrzanu w sezonie/ na słoik.
Przygotowanie:
Pokrojone buraczki ciasno ułożyłam w słoiku i zalałam zalewą 2 litry przegotowanej,
przestudzonej wody z 2 płaskimi łyżkami soli i łyżeczką cukru. Teraz poczekam kilka dni i będzie
gotowy sok, zaglądając w między czasie czy zbiera się piana, którą należy
usuwać <3 Dodam, że sok można wykorzystać również do przygotowania barszczu
a ukiszone buraczki do pysznej sałatki <3
Po niespełna 5-6 dniach gotowy sok buraczany :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz