poniedziałek, 1 października 2018

Ciasto gruszkowe z wafelkową bezą

 

Bardzo przepraszam, że musieliście czekać na obiecany przepis, ale czasami po mimo starań nie udaje się wszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania.
Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie.
Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole.

Biszkopt -  składniki :

5 jajek
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ciemnego kakao
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy inki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno dodając cukier . Wciąż ubijać dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem

Warstwa owocowa:

Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę.
Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Dodać laskę cynamonu oraz 4 goździki razem smażyć/dusić do odparowania soku dodając pod koniec około 300g cukru. Gdy sok ładnie odparuje wyjąć goździki oraz cynamon, dodać do musu 1 opakowanie galaretki o smaku gruszkowym ( suchy proszek)dokładnie wymieszać i już nie gotować.

Warstwa kremowa:

Użyłam gotowego kremu o smaku toffi, który przygotowuje się na mleku z dodatkiem masła

Beza - składniki:

6 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 ½ szklanki pokruszonych wafelków kakaowych CHRUPS!
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając kolejno cukier.
Następnie orzechy, pokruszone wafelki oraz mąkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Bezę wyłożyć na papierze o wymiarach biszkoptu. Ja zazwyczaj papier z bezą układam na odwrocie blachy wtedy łatwo zsunąć bezę bez obaw jej połamania.
Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach 40 minut.

Polewa:

Czekolada gorzka 90g rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać)

 Warstwy:

Biszkopt – mus gruszkowy( nałożyć lekko przestudzony, schłodzić) – krem – beza.
Na koniec można udekorować polewą czekoladową




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz