Bardzo
przepraszam, że musieliście czekać na obiecany przepis, ale czasami po mimo
starań nie udaje się wszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli
przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania.
Bardzo
smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych
wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie.
Ciasto świetnie
sprawdzi się także na świątecznym stole.
Biszkopt - składniki :
5 jajek
¾ szklanki
mąki pszennej tortowej
3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
¾ szklanki
cukru
1 łyżeczka
ciemnego kakao
2 łyżeczki rozpuszczalnej
kawy inki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywno dodając cukier . Wciąż ubijać dodać żółtka oraz
przesiane mąki z proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38
wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około
20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed
złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem
Warstwa owocowa:
Użyłam
przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę.
Około 1kg
gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Dodać laskę
cynamonu oraz 4 goździki razem smażyć/dusić do odparowania soku dodając pod
koniec około 300g cukru. Gdy sok ładnie odparuje wyjąć goździki oraz cynamon, dodać do musu 1 opakowanie galaretki o
smaku gruszkowym ( suchy proszek)dokładnie wymieszać i już nie gotować.
Warstwa kremowa:
Użyłam
gotowego kremu o smaku toffi, który przygotowuje się na mleku z dodatkiem masła
Beza - składniki:
6 białek
1 szklanka
cukru
szczypta soli
1 ½ szklanki
pokruszonych wafelków kakaowych CHRUPS!
1 szklanka
drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka ubić
na sztywno ze szczyptą soli dodając kolejno cukier.
Następnie
orzechy, pokruszone wafelki oraz mąkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Bezę wyłożyć
na papierze o wymiarach biszkoptu. Ja zazwyczaj papier z bezą układam na
odwrocie blachy wtedy łatwo zsunąć bezę bez obaw jej połamania.
Piec w
nagrzanym piekarniku w 160 stopniach 40 minut.
Polewa:
Czekolada
gorzka 90g rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w
zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać)
Warstwy:
Biszkopt –
mus gruszkowy( nałożyć lekko przestudzony, schłodzić) – krem – beza.
Na koniec można udekorować polewą czekoladową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz