piątek, 12 października 2018

Racuchy drożdżowe z jabłkami



Smaki dzieciństwa - racuchy drożdżowe z jabłkami <3


Składniki:

2 i ½ szklanki mąki pszennej
2 jaja
1i ½  szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
2 większe jabłka

Wykonanie:

Przesianą mąkę wsypać do wyższej miski. Mleko lekko podgrzać wbić do niego jajka, rozmieszać, dodać pokruszone drożdże oraz cukier i sól. 
Dokładnie wymieszać i połączyć z mąką.
Znów wymieszać do połączenia produktów.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta około 40 minut. Wszystko zależy jak ciepło mamy w kuchni.
W miedzy czasie jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małą kostkę.
Po tym czasie przygotowane jabłka wmieszać do ciasta i porcjami, łyżką wykładać na rozgrzany olej.
Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor.  Niestety mało zdjęć ponieważ racuchy schodziły na bieżąco tak smakowały rodzinie  :) Mam nadziej, że i Wam zasmakują  :) 




2 komentarze: