Smaki
dzieciństwa - racuchy drożdżowe z jabłkami <3
Składniki:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
2 jaja
1i ½ szklanki ciepłego ale nie
gorącego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
2 większe jabłka
Wykonanie:
Przesianą
mąkę wsypać do wyższej miski. Mleko lekko podgrzać wbić do niego jajka,
rozmieszać, dodać pokruszone drożdże oraz cukier i sól.
Dokładnie
wymieszać i połączyć z mąką.
Znów
wymieszać do połączenia produktów.
Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta
około 40 minut. Wszystko zależy jak ciepło mamy w kuchni.
W miedzy
czasie jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małą kostkę.
Po tym
czasie przygotowane jabłka wmieszać do ciasta i porcjami, łyżką wykładać na
rozgrzany olej.
Smażyć z obu
stron na średnim ogniu na złoty kolor. Niestety
mało zdjęć ponieważ racuchy schodziły na bieżąco tak smakowały rodzinie :) Mam nadziej, że i Wam zasmakują :)
Pysznie!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, chyba zaraz rozmrożę porcję drożdży.
:)
Super Kasiu, pozdrawiam i smacznego :)
Usuń