Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni
Składniki:
700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido
700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło)
2 niewielkie marchewki
kawałek białej część pora
kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki
puszka mleczka kokosowego(400ml)
puszka mleczka kokosowego(400ml)
spora szczypta mielonego czosnku
1łyżka masła
sól, szczypta pieprzu cayenne oraz 1 płaska łyżeczka curry
olej rzepakowy
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać około 3-4 łyżek oleju
rzepakowego , na rozgrzany wrzucić kolejno por, marchewkę oraz pietruszkę i
seler., po chwili pokrojoną w kostkę dynię.
Całość dusić na małym ogniu ok.4-5 minut. Po tym czasie zalać warzywa
bulionem lub gorącą wodą w ilości ok 700ml,
gotować do miękkości pod przykryciem. U mnie to trwało 15 minut w szybkowarze.
Gdy warzywa będą już miękkie całość zblendować, dodać mleczko kokosowe i
doprawić do smaku.
Jeśli używaliśmy wody zamiast bulionu dodać również sporą łyżkę masła.
Do poczytania:
Dynia hokkaido ma dość wysoką gęstość odżywczą i zawiera wiele witamin (A,
C, z grupy B) oraz minerałów (wapń, magnez,
fosfor, potas). Warzywo to jest bardzo sycące, ale równocześnie niskokaloryczne
(100g zawiera jedynie 37 kalorii) i posiada dość dużo błonnika.
Dlatego może być jedzone w dowolnych ilościach przez osoby na dietach
odchudzających czy diabetyków.
Dynia
hokkaido – właściwości lecznicze
Dynia hokkaido wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne.
Bardzo cenna dla ludzkiego organizmu jest wysoka zawartość beta-karotenu
w tej roślinie.
Jest on nie tylko bardzo silnym przeciwutleniaczem
neutralizującym działanie wolnych rodników, ale wpływa także na funkcjonowanie
układu odpornościowego oraz wzroku. Jedzenie dyni może też zapobiegać rozwojowi
nowotworów.
Ma ona delikatnie działanie oczyszczające organizm dzięki sporej zawartości
błonnika, który sprzyja regularnym wypróżnieniom oraz posiada właściwości
zwiększające diurezę.
Dynia hokkaido wpływa dobroczynnie również na układ pokarmowy. Wspomaga
leczenie trzustki, śledziony i żołądka.
Informacje dodatkowe źródło-internet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz