Orzechowe, kruche ciasteczka nie za słodkie o pysznym aromacie
Składniki:
450 g mielonych orzechów włoskich
200g mąki gryczanej
2 jajka
2łyżki jogurtu naturalnego
100g cukru pudru
2 łyżeczki proszku
spora szczypta soli
Dodatkowo:
Cukier puder do obtoczenia ciastek
Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki dokładnie wyrobić, przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do
schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie z ciasta uformować średniej grubości wałeczek, podzielić nożem na równe części.
Następnie uformować z nich kulki, obtoczyć w cukrze pudrze i lekko spłaszczyć.
W między czasie nagrzać piekarnik do 180stopni . Uformowane ciasteczka układać
na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec 12-15 minut.
Już mam pomysł na następną turę ciasteczek, które przygotuję w formie
niewielkich batoników, które udekoruję czekoladą i posiekanymi orzechami.
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń