Soczyste mięso, pyszne warzywa i aromatyczny ryż... rodzina zachwycona :)
Składniki:
6-8 kawałków
mięsa z kurczaka wg uznania pałki, podudzia
4 woreczki
suchego ryżu u mnie jaśminowy
Przyprawa do
kurczaka
Dodatkowo: mrożonka mieszanka meksykańska 750g ale
również może, to być mieszanka ze słoika groszek z marchewką i kukurydzą( wtedy
zalewą z groszku można uzupełnić zalewę do potrawy)
Zalewa:
4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
6 łyżek
ketchupu
100g masła
6 szklanek
wody
Sól lub
vegetta, pieprz, pieprz cayenne, czosnek granulowany, płaska łyżeczka cukru- całość zagotować
Zalewa
powinna mieć zdecydowany smak aby ryż po ugotowaniu nie był mdły.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka
doprawić i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Przygotować
naczynie, w którym będziemy przyrządzać potrawę.
Może to być
duże naczynie żaroodporne jak u mnie lub zwyczajna blacha do pieczenia ciast.
Do naczynia
wsypać suchy ryż , na to wyłożyć mrożonkę ( bez wcześniejszego rozmrażania) na
niej ułożyć wcześniej przygotowane mięso. Na koniec zalać gorącą zalewą.
Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 1 godzinę ( u mnie było
to 1h20 minut)
W trakcie
pieczenia kontrolować potrawę, stopień przyrumienienia mięsa.
W razie
potrzeby przykryć naczynie folią aluminiową.
This is looking very tasty. Thank you so so much for this yummy recipe
OdpowiedzUsuń