A
już się martwiłam, że cukinia tak się rozszaleje, że nie będę widziała co z nią
robić. Ale
to
już żaden kłopot. Dziś zrobiłam kilka
słoiczków ketchupu, sosu z cukinii i powiem Wam, że jest pyszny.
Wizja
nadmiaru tego cudownego warzywa już mi nie straszna. Będą kolejne słoiczki sosu.
Składniki:
3kg cukinii (waga już po obraniu i wypestkowaniu)
500g cebuli
500g cebuli
2 szkl cukru
1 szkl. octu
1 szkl. octu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 mała płaska łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
500g koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki
4 małe, płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 mała płaska łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
500g koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki
4 małe, płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie:
Cukinię umyć, obrać i usunąć pestki, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę obrać, drobno pokroić. Ja starłam
całość w malakserze, następnie zasypać
solą i odstawić na około 2 godziny, powstałego soku nie odlewać. Po tym czasie
warzywa dusić w garnku aż się rozgotują, zblendować na gładki mus. Dodać przyprawy,
cukier, ocet na koniec koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze prze 20
minut po czym przełożyć sos do słoiczków i pasteryzować w słoiczkach przez kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz