Robiłam te ogórki już jakiś czas temu. Później była mała przerwa,
bo rodzinie się nieco przejadły. W tym roku postanowiłam znów przygotować kilka
słoiczków.
Ogórki z musztardą są fajne, chrupiące a za sprawą przypraw u mnieCykoria pyszne i aromatyczne.
Składniki:
Ogórki około 2 kg nie podaję dokładnej ilości
Baldachimy kopru
Czosnek po 2 ząbki na słoik
Po kawałku chrzanu na słoik
Zalewa:
1 litr wody
5 łyżek ulubionej musztardy u mnie Kremska
3 płaskie łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
Przygotowanie:
Ogórki umyć małe przekroić na pół większe na cztery. Do każdego
słoiczka włożyć koper, chrzan, czosnek oraz rozdzielić przyprawy. Ogórki ułożyć
ciasno w słoiczkach. Zalewę zagotować, wystudzić po czym zalać przygotowane
ogórki. Słoiki zakręcić, pasteryzować 7minut od zagotowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz