Tego lata
wyjechaliśmy na kilka dni nad morze.
W drodze
powrotnej kupiłam kilka opakowań świeżutkich kurek u przydrożnego sprzedawcy.
Już kolejnego dnia, na śniadanie była pyszna jajecznica z kurkami.
Domownicy
mieli już dosyć mało domowych obiadów na
mieście więc na obiad dziś kurki z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem.
To był pyszny obiad :)
Składniki:
500g kurek
1 pojedynczy filet z
kurczaka
2 średnie cebule
150 ml śmietanki 30%
sól
pieprz czarny świeżo
mielony do smaku
olej
3 łyżki masła
koperek lub natka
pietruszki
Przygotowanie:
Filet z
kurczaka przekroić wzdłuż następnie w nieduże paski. Przyprawić i obsmażyć na oleju,
na rumiano, odłożyć.
Przygotować,
oczyścić grzyby. Większe przekroić wzdłuż na pół, małe w całości.
Cebulę
drobno posiekać w kosteczkę, zeszklić na oleju dodać kurki, przyprawić do smaku,
dodać masło.
Smażyć 8-10
minut na dość dużym ogniu.
Wyłączyć płomień
pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników.
Podawać z
tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa.
Problem jedynie z kurkami, reszta bajkowo
OdpowiedzUsuńW lasach podobno ich dużo,zakup na bazarku w najgorszym wypadku w markecie .
UsuńMniam ale mi narobiłaś Małgosiu smaku :)
OdpowiedzUsuń