niedziela, 20 sierpnia 2017

Kurki z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym, sos kurkowy





Tego lata wyjechaliśmy na kilka dni nad morze.
W drodze powrotnej kupiłam kilka opakowań świeżutkich kurek u przydrożnego sprzedawcy. Już kolejnego dnia, na śniadanie była pyszna jajecznica z kurkami.
Domownicy mieli już dosyć  mało domowych obiadów na mieście więc na obiad dziś kurki z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem. To był pyszny obiad :)

Składniki:

500g kurek
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 średnie cebule
150 ml śmietanki 30%
sól
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
olej
3 łyżki masła
koperek lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Filet z kurczaka przekroić wzdłuż następnie w nieduże paski. Przyprawić i obsmażyć na oleju, na rumiano, odłożyć.
Przygotować, oczyścić grzyby. Większe przekroić wzdłuż na pół, małe w całości.
Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, zeszklić na oleju dodać kurki, przyprawić do smaku, dodać masło.
Smażyć 8-10 minut na dość dużym ogniu.
Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa.


3 komentarze:

  1. Problem jedynie z kurkami, reszta bajkowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lasach podobno ich dużo,zakup na bazarku w najgorszym wypadku w markecie .

      Usuń
  2. Mniam ale mi narobiłaś Małgosiu smaku :)

    OdpowiedzUsuń