Dziś na
obiad była zupa grzybowa z kurkami a na dodatek pyszne, chrupiące placki
ziemniaczane. My lubimy z cukrem a Wy z jakimi dodatkami je zajadacie?
Porcja na
około 10sztuk placków.
Składniki :
3-4 duże
ziemniaki
3-4 duże łyżki
mąki pszennej
1 jajo
1 mała
cebula
Szczypta czosnku
granulowanego
Szczypta soli
Olej
rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki
obrać, umyć i zetrzeć na tarce, na małych oczkach sałatkowych. Na tych samych
oczkach zetrzeć cebulę, połączyć z ziemniakami. Dodać do nich jajo, mąkę oraz
przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Na patelni
rozgrzać około 2-3 łyżek oleju i na gorący nakładać łyżką cienkie placuszki z
masy ziemniaczanej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Po upieczeniu odsączyć
ewentualny nadmiar tłuszczu układając placuszki na ręczniku papierowym.
Należy
pamiętać aby ciasto nakładać na gorący olej. Jeśli chcemy dolać oleju na patelnię, to wtedy
gdy nie mamy na niej aktualnie placków, bo wtedy wchłoną nie rozgrzany jeszcze
olej i nie będą smaczne.
Placki
ziemniaczane można podawać z gulaszem jako osobne danie obiadowe lub jako
dodatek do zup, z kwaśną śmietanką lub tak jak u nas z cukrem :)
Z ogórkiem kiszonym placki mniam.
OdpowiedzUsuń