piątek, 4 sierpnia 2017

Przecier sok pomidorowy




Domowy przecier sok pomidorowy idealny do zupy pomidorowej, gołąbkowej czy sosu gdy nieco rozcieńczymy zdrowy sok do picia. Nie ma nic lepszego.

Składniki:

Dojrzałe pomidory, ilości nie podaję ile kto ma
Sól

Przygotowanie:

Pomidory umyć, wykroić stwardniałe szypułki oraz jakieś niedoskonałości, brzydkie napęknięcia.
Kroić na mniejsze cząstki, przełożyć do większego garnka i gotować około 2-3 godzin na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do momentu odparowania nadmiernej ilości płynu.
Następnie przecieramy pomidory przez sito aby pozbyć się skórek. Ja przecieram najpierw na tzn. cedzaku bo lubię pestki w przecierze a potem dodatkowo  na mniejszym aby wydobyć resztę miąższu. Przecier lekko solę, tak do smaku. Gotowy przelać do wcześniej przygotowanych  umytych i wyparzonych słoików.
Pasteryzować 15 minut w wodzie ( do garnka ułożyć ściereczkę na niej ustawić słoiki, zalać wodą do ¾ wysokości słoików, czas gotowania liczyć od zagotowania się wody).





1 komentarz:

  1. Pamiętam, jak babcia taki robiła... niezapomniany smak :)

    OdpowiedzUsuń