Domowy przecier sok pomidorowy idealny do zupy pomidorowej, gołąbkowej
czy sosu gdy nieco rozcieńczymy zdrowy sok do picia. Nie ma nic lepszego.
Składniki:
Dojrzałe pomidory, ilości nie podaję ile kto ma
Sól
Przygotowanie:
Pomidory umyć, wykroić stwardniałe szypułki oraz jakieś
niedoskonałości, brzydkie napęknięcia.
Kroić na mniejsze cząstki, przełożyć do większego garnka i gotować
około 2-3 godzin na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do momentu
odparowania nadmiernej ilości płynu.
Następnie przecieramy pomidory przez sito aby pozbyć się skórek.
Ja przecieram najpierw na tzn. cedzaku bo lubię pestki w przecierze a potem
dodatkowo na mniejszym aby wydobyć
resztę miąższu. Przecier lekko solę, tak do smaku. Gotowy przelać do wcześniej przygotowanych
umytych i wyparzonych słoików.
Pasteryzować 15 minut w wodzie ( do garnka ułożyć ściereczkę na
niej ustawić słoiki, zalać wodą do ¾ wysokości słoików, czas gotowania liczyć
od zagotowania się wody).
Pamiętam, jak babcia taki robiła... niezapomniany smak :)
OdpowiedzUsuń