piątek, 11 sierpnia 2017

Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności



Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności: na czym polega?

Tyndalizacja to jedna z metod konserwowania żywności. Stosowana jest na przykład podczas przygotowywania przetworów na zimę. W ten sposób pasteryzuję także mięsa i kiełbasy w słoikach. Jest to też świetny sposób gdy zabieramy domowe obiadki wyjeżdżając w delegacje lub na wczasy. Mamy pewność, że wszystko zachowa swoją świeżość nawet po za lodówką.
Tyndalizacja to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny).

Tyndalizacja krok po kroku

KROK 1: Ostatnim etapem przygotowania np. dżemu jest przełożenie gorącej masy owocowej do wyparzonych słoików i szczelne zakręcenie. Proces tyndalizacji rozpoczniemy, gotując słoiki przez 45 minut (czyli pasteryzując). Jeszcze gorące wyjmujemy z wody, osuszamy i odstawiamy na 24 godziny. Pierwsze gotowanie zabija większość bakterii, które powodują psucie się żywności.
KROK 2: Po upływie tego czasu słoiki gotujemy ponownie przez 45 minut. Zadaniem drugiej pasteryzacji jest zabicie bakterii, które przeżyły pierwszy proces.
KROK 3: Następnego dnia jeszcze raz gotujemy słoiki (tym razem krócej - wystarczy już tylko 30 minut). Ten etap kończy tyndalizację - zniszczone zostały także przetrwalnikowe formy bakterii, a zawekowana żywność jest już praktycznie sterylna.

Zalety tyndalizacji

Tyndalizacja w pełni niszczy bakterie w żywności. Ponadto maksymalnie przedłuża okres przydatności do spożycia (nawet do kilku lat) przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych potrawy.

5 komentarzy:

  1. Witam. W procesie tyndalizacji gotujemy wyroby, czy pastertzujemy w np. 80°C?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, rozumiem że pasteryzujemy 3x. Chodzi mi o bardziej sprecyzowanej temp. pasteryzowania.
      Pisze Pani wyżej " Proces tyndalizacji rozpoczniemy, gotując słoiki przez 45 minut" i z stąd moje pytanie. Gotujemy wyroby w 100°C, czy pastertzujemy w np.X°C?
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Szczerze mówiąc nie mierzyłam dokładnie temperatury jednak myślę, że to pomiędzy 80-90 stopni, tuż przed momentem wrzenia.

      Usuń
  2. Tak tez obstawiałem.Dziękuję serdecznie

    OdpowiedzUsuń