Ile domów
tyle przepisów. Jedne w przepisie podają zupę z makaronem gdzie indziej bez
mięsa.
U nas z ziemniakami a moi panowie nie wybaczyliby mi zupy bez mięsnej wkładki :) A na dodatek pyszne chrupiące placki ziemniaczane :)
Składniki:
1 ćwiartka z
kurczaka
400g kurki
(grzyby)
4-5szt.
średniej wielkości ziemniaki
300 g
włoszczyzna w paskach
Około 2,5l
wody
szczypta czosnku
granulowanego
sól do smaku
pieprz czarny
świeżo mielony
3 liście
laurowe
3 kulki
ziela angielskiego
1 spora
cebula
3-4 łyżki
masła
śmietanka 30%
pęczek
koperku
Przygotowanie:
Z mięsa oraz
połowy włoszczyzny ugotować wywar, dodać przyprawy. Gdy mięso będzie prawie
miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dalej gotować. W między czasie na
patelni rozpuścić masło dodać drobno poszatkowaną cebulę, smażyć aż się ładnie
zeszkli następnie przygotowane kurki. Duże pokroić drobniej, małe w całości.
Razem smażyć przez kilka minut. Tak przygotowane kurki oraz pozostałą
włoszczyznę dodać do gotującej się zupy i dalej gotować około 15 minut. Gdy
zupa będzie już gotowa zabielić ją śmietanką oraz dodać drobno posiekany
koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz