Roladki są
kruche i smakują wyśmienicie. Można podać je z ziemniakami, ryżem czy kaszą w
zależności od upodobań domowników.
Składniki:
1kg mięsa
mielonego u mnie mięso z łopatki
wieprzowej
1 jajko
Kawałek strąka
czerwonej papryki
2 ogórki
kiszone
Cebula czerwona
oraz żółta
Kilka
plasterków szynki wędzonej lub boczku
Przyprawy:
sól, świeżo mielony pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie (
3szt), liść laurowy( 2szt)
Dodatkowo:
mąka oraz sos sojowo-grzybowy( 2-3 łyżki), olej do smażenia
Przygotowanie :
Mięso
mielone doprawić solą, czosnkiem granulowanym oraz świeżo mielonym pieprzem,
dodać 1 surowe jajko. Mięso wyrobić podzielić na porcje ( u mnie każda ma około
150g).
Uformować
okrągłe klopsy, rozpłaszczyć, na każdą porcję mięsa nałożyć po małej łyżeczce
pokrojoną w kostkę cebulkę, ogórek, wędlinę oraz paprykę.
Zlepić roladkę,
uformować lekko natłuszczonymi dłońmi, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty
kolor na oleju.
Następnie
podlać roladki gorącą wodą do wysokości mięsa dodać ziele angielskie, liść
laurowy, obraną, rozkrojoną na ćwiartki żółtą cebulę i sos sojowy.
Wszystko
razem dusić około 20 minut na wolnym ogniu.
Sól do
przyprawienia sosu raczej nie będzie potrzebny ze względu na dodany wcześniej
sos sojowy. Na koniec sos zagęścić niewielką ilością wody z mąką.
Jednym słowem -pyszne !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje, pozdrawiam serdecznie
UsuńUwielbiam, mniam.
OdpowiedzUsuńBardzo przepyszny przepis. Dziękuję Gosiu
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały, Pozdrawiam serdecznie
Usuń