czwartek, 3 stycznia 2019

Zupa meksykańska


 

Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa w stylu meksykańskim.
Do jej przygotowania użyłam mrożonki, dzięki której obiad był gotowy w zaledwie 30 minut. Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej pięciu głodomorów z dokładką :)

Składniki:

1 mrożonka meksykańska 750g
3 średniej wielkości marchewki
3-4 większe ziemniaki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych  u mnie z czosnkiem i ziołami
1 duża cebula
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
800g mięsa mielonego u mnie z mięsa z łopatki wieprzowej
Olej do smażenia
Przyprawy: 3-4 kulki ziela angielskiego, kmin rzymski pół łyżeczki, pieprz cayenne,  czosnek granulowany, cukier, sól/vegetta do smaku
Pęczek zielonej natki pietruszki

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę, do tego dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Po chwili również pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Warzywa podsmażyć chwilę do lekkiego zeszklenia. Dodać mrożonkę, odsączoną fasolę całość podlać gorącą wodą do wysokości nieco ponad poziom warzyw, dodać ziele angielskie i resztę przypraw. W między czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone do lekkiego odparowania. Po czym przełożyć je do wywaru.
Całość gotować ok 20 minut po czym dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.
W razie potrzeby podlać wodą, doprawić do smaku.





1 komentarz:

  1. If you are going for most excellent contents like I do, just
    visit this website daily because it gives quality contents,
    thanks

    OdpowiedzUsuń