czwartek, 24 stycznia 2019

Rogaliki drożdżowe z marmoladą


Drożdżowe,  delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży.


Składniki:


500 g mąki pszennej tortowej

50g świeżych drożdży
2 jajka
100 ml mleka
100 ml jogurtu naturalnego
100 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
szczypta soli

Dodatkowo: ulubiona marmolada lub konfitura, 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie dodatkowo sezam do posypania


Przygotowanie:

Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka.
W miedzy czasie w małym garneczku pogrzać mleko, w którym rozpuścić masło. Wystudzone dodać mąki, wyrobić  gładkie ciasto, które będzie dość lepkie ale takie właśnie ma być. Lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć  po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-18 minut na rumiano.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz