Drożdżowe, delikatne w smaku rogaliki . Te są z
marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży.
100 ml jogurtu naturalnego
100 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
szczypta soli
Dodatkowo: ulubiona marmolada
lub konfitura, 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie
dodatkowo sezam do posypania
Przygotowanie:
Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier
waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka.
W miedzy czasie w małym garneczku pogrzać mleko, w którym
rozpuścić masło. Wystudzone dodać mąki, wyrobić gładkie ciasto, które będzie dość lepkie ale
takie właśnie ma być. Lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około
1 godzinkę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować
na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć po
łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do
napuszenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, rogaliki posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-18 minut na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz