Połączenie
delikatnego mięsa kurczaka z gruszkami uważam za bardzo udane.
Przygotowałam
te roladki po raz pierwszy na imieniny męża, goście byli zachwyceni.
Składniki:
6
pojedynczych filetów z piersi kurczaka
2
aromatyczne gruszki
12 plastrów
szynki szwarcwaldzkiej
150 g sera
gorgonzola z niebieską pleśnią
2-3 spore
garści drobno posiekanych orzechów włoskich
Przyprawy:
sól lub vegetta, pieprz
400ml
śmietanki kremówki 30%-36%
Olej rzepakowy
Przygotowanie:
Przygotowane
filety rozkroić i rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię aby nie poprzecinać
włókien mięsa. Oprószyć przyprawami. Każdy kotlet ułożyć na plasterku szynki, posypać
orzechami. Na każdym z nich ułożyć po kawałku sera oraz kawałek obranej i pozbawionej
gniazd nasiennych gruszkę.
Całość
zwinąć w zgrabną roladkę, którą najlepiej spiąć wykałaczką aby utrzymała formę.
Każdą z
roladek delikatnie posmarować olejem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Całość zalać śmietanką do połowy wysokości mięsa, zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 30 minut.
Roladki
można podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie ulubionych surówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz