czwartek, 7 lutego 2019

Roladki z gorgonzolą w szynce szwarcwaldzkiej

 


Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z gruszkami uważam za bardzo udane.
Przygotowałam te roladki po raz pierwszy na imieniny męża,  goście byli zachwyceni.

Składniki:

6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
2 aromatyczne gruszki
12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
150 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią
2-3 spore garści drobno posiekanych orzechów włoskich
Przyprawy: sól lub vegetta, pieprz
400ml śmietanki kremówki 30%-36%
Olej rzepakowy

Przygotowanie:

Przygotowane filety rozkroić i rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię aby nie poprzecinać włókien mięsa. Oprószyć przyprawami. Każdy kotlet ułożyć na plasterku szynki, posypać orzechami. Na każdym z nich ułożyć po kawałku sera oraz kawałek obranej i pozbawionej gniazd nasiennych gruszkę.
Całość zwinąć w zgrabną roladkę, którą najlepiej spiąć wykałaczką aby utrzymała formę.
Każdą z roladek delikatnie posmarować olejem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.  Całość zalać śmietanką do połowy wysokości mięsa, zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 30 minut.
Roladki można podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie ulubionych surówek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz