Pyszne, wilgotne ciasto pachnące cynamonem, którym częstowałam moich urodzinowych gości
Składniki:
1 i 1/2
szklanki mąki pszennej
1 szklanka
cukru
1 szklanka
oleju
4 jajka
1 szklanka (
250ml) tartej marchewki z lekką górką (około 3 szt średniej wielkości)
100 g migdałów
w płatkach
2 łyżki z
górką wiórki kokosowe
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki
cukru waniliowego
1 łyżeczka
soli
4 łyżeczki
cynamonu
Przygotowanie:
Marchewkę
zetrzeć na małych oczkach jarzynowych.
Suche
składniki wsypać do misy miksera, dodać olej i zacząć miksować dodając kolejno
jajka. Na koniec dodać startą marchewkę, wiórki kokosowe oraz nieco pokruszone
płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć
do tortownicy wielkość 23-24cm średnicy.
Piec 50
minut w 170stopniach we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Upieczone
ciasto przekroić na blaty i już wystudzone przełożyć masą śmietanową.
U mnie
ciasto urosło z górką więc górną część pokruszyłam ozdabiając ciasto.
Masa przygotowanie :
250g serka
mascarpone
100ml
śmietanki kremówki 30-36%
2 łyżeczki
cukru waniliowego
Składniki
zmiksować razem na gładką masę, którą przełożyć wystudzone ciasto.
Napewno spróbuje ale mam pytanko nie dodajesz Gosiu ani proszku do pieczenia ani sody?
OdpowiedzUsuńBardzo trafne spostrzeżenie. Moje niedopatrzenie zapomniałam o nim całkowicie, ale już uzupełniłam przepis. Dziękuję i pozdrawiam
UsuńPodobają mi się takie torciki super
OdpowiedzUsuń