Idealne
ciasto do popołudniowej herbatki jak i do imieninowej kawy
Biszkopt
:
4 jajka
1/2 szklanki
cukru
2/3 szklanki
mąki tortowej
1/3 mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubić
z cukrem, dodać żółtka, miksować na puch. Mąki wraz z proszkiem przesiać do
masy jajecznej delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Do
suchego patyczka
Masa
jabłkowa:
1 litrowy słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka, 1 cytrynowa galaretka
u mnie domowy mus jabłkowy dobrze
odparowany i nie potrzebowałam dodatkowo galaretki
Wykonanie:
Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie
wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i
wystudzony biszkopt. Schłodzić.
Warstwa
śmietanowa:
500ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na masie jabłkowej
Beza na
górną warstwę:
3 białka
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki maki ziemniaczanej
50g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać
mąkę ziemniaczaną.
Formę
o takich samych wymiarach jak biszkopt wysmarować masłem wyłożyć papierem do
pieczenia na nim rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi.
Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego
spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia.
Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i schłodzić ciasto.
Słodkie pyszności ❤❤❤
OdpowiedzUsuń