poniedziałek, 11 lutego 2019

Jabłecznik z bezą



Idealne ciasto do popołudniowej herbatki jak i do imieninowej kawy
  

Biszkopt :

4 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miksować na puch. Mąki wraz z proszkiem przesiać do masy jajecznej delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Do suchego patyczka

Masa jabłkowa:

1 litrowy słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka, 1 cytrynowa galaretka
u mnie domowy mus  jabłkowy dobrze odparowany i nie potrzebowałam dodatkowo galaretki

Wykonanie:

Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić.

Warstwa śmietanowa:

500ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na masie jabłkowej

Beza na górną warstwę:

3 białka
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki maki ziemniaczanej
50g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Formę o takich samych wymiarach jak biszkopt wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia na nim rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi.

Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia.

Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i schłodzić ciasto.



1 komentarz: