Smaczne, kruche rogaliki. Można przygotować je z dowolnym nadzieniem: z dżemem, nutellą lub nadzieniem serowym. U
mnie z domowym musem z pigwy.
Z podanej porcji
wychodzą 32 rogaliki
Składniki:
500g mąki tortowej
200g masła
200g gęstej śmietany 18%
4 żółtka
150g cukru
2 łyżeczki proszku
2 łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta soli
Opcjonalnie marmolada lub krem czekoladowy. U mnie domowy mus z pigwy
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski wraz z cukrami i proszkiem do pieczenia , wymieszać
łyżką. Do produktów suchych dodać schłodzone, starte na jarzynowych oczkach
Dokładnie zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na dwie części/kulki i każdą włożyć do osobnego woreczka po czym
schłodzić w lodówce około 1 godziny.
W między czasie nastawić piekarnik na 180stopni, góra/dół, bez termoobiegu.
Przygotowane ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować w
kształcie koła około 40cm i podzielić na 16 równych części/trójkątów. Każdy
trójkąt u podstawy lekko naciąć, nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zaczynać
zwijanie rogalika od lekkiego rozchylenia końców trójkąta, zwijając uformować kształt
rogalika.
Rogaliki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piec 15-18 minut na rumiano.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować..
Żródło:internet
coś pysznego:)
OdpowiedzUsuń