sobota, 9 listopada 2019

Kruche rogaliki z musem z pigwy



Smaczne, kruche rogaliki. Można przygotować je z dowolnym nadzieniem:  z dżemem, nutellą lub nadzieniem serowym. U mnie z domowym musem z pigwy. 
Z podanej porcji wychodzą 32 rogaliki

Składniki:

500g mąki tortowej
200g masła
200g gęstej śmietany 18%
4 żółtka
150g cukru
2 łyżeczki proszku
2 łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta soli

Opcjonalnie marmolada lub krem czekoladowy. U mnie domowy mus z pigwy

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski wraz z cukrami i proszkiem do pieczenia , wymieszać łyżką. Do produktów suchych dodać schłodzone, starte na jarzynowych oczkach 
masło, rozkłócone żółtka oraz śmietanę.
Dokładnie  zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części/kulki i każdą włożyć do osobnego woreczka po czym schłodzić w lodówce około 1 godziny.
W między czasie nastawić piekarnik na 180stopni, góra/dół, bez termoobiegu.
Przygotowane ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować w kształcie koła około 40cm i podzielić na 16 równych części/trójkątów. Każdy trójkąt u podstawy lekko naciąć, nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zaczynać zwijanie rogalika od lekkiego rozchylenia końców trójkąta, zwijając uformować kształt rogalika.
Rogaliki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piec 15-18 minut na rumiano.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować..








Żródło:internet

1 komentarz: