czwartek, 21 listopada 2019

Piernik dojrzewający/staropolski




Po raz pierwszy piekłam ten piernik w zeszłym roku a zbierałam się chyba z zamiarem z dwa lata. Zawsze budziłam się kilka dni przed samymi świętami… Sama nie wiem dlaczego tak zwlekałam, bo smak piernika jest rewelacyjny.
To ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik.
Najlepiej gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni ale jeśli będą, to 2 tygodnie  nic się nie stanie, ciasto będzie równie smaczne. 

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej tortowej
0,5 kg mąki pszennej orkiszowej
500 g miodu naturalnego u mnie gryczany
250 g masła
3 jajka
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
80g przyprawy korzennej do piernika 

dodatkowo: około 1 kg powideł do przełożenia, po upieczeniu

Przygotowanie masy piernikowej:

Miód, cukier i masło podgrzać w garnku, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika.
Ciasto dokładnie wyrobić i przełożyć do szklanego naczynia. Przykryć i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. 
 

Podpowiedź:  Piernik upiec 5 - 7 dni przed świętami 

Przygotowanie do pieczenia:

Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 38 x 25 cm.
Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać. 
Piec w temperaturze  góra/dół 170ºC przez 15 - 20 minut.
Piernik mocno rośnie,  praktycznie podwaja swoją objętość.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Gotowe przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć.
Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
Piernik pokroić na 3-4 części i dowolnie ozdobić czekoladą lub lukrem.
Posypać posiekanymi orzechami włoskimi, bakaliami.

Polewa czekoladowa (twarda):
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady
40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.

Polewa czekoladowa (miękka):
100 ml śmietany kremówki  36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.  









Źródło inspiracji : Moje wypieki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz