Po raz pierwszy piekłam ten piernik w zeszłym roku a zbierałam się chyba z
zamiarem z dwa lata. Zawsze budziłam się kilka dni przed samymi świętami… Sama nie
wiem dlaczego tak zwlekałam, bo smak piernika jest rewelacyjny.
To ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik.
Najlepiej gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni ale jeśli będą, to 2 tygodnie nic się nie stanie, ciasto będzie równie
smaczne.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej tortowej
0,5 kg mąki pszennej orkiszowej
500 g miodu naturalnego u mnie gryczany
250 g masła
3 jajka
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
80g przyprawy korzennej do piernika
dodatkowo: około 1 kg powideł do przełożenia, po upieczeniu
Przygotowanie
masy piernikowej:
Miód, cukier i masło podgrzać w garnku, mieszać do całkowitego
rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku,
jajka, sól i przyprawę do piernika.
Ciasto dokładnie wyrobić i przełożyć do szklanego naczynia. Przykryć i
odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Podpowiedź: Piernik upiec 5 - 7 dni przed świętami
Przygotowanie do pieczenia:
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 38 x 25 cm.
Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do
blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze góra/dół 170ºC
przez 15 - 20 minut.
Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Gotowe przykryć
papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć.
Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
Piernik pokroić na 3-4 części i dowolnie ozdobić czekoladą lub lukrem.
Posypać posiekanymi orzechami włoskimi, bakaliami.
Polewa
czekoladowa (twarda):
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady
40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia
czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia,
udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Polewa
czekoladowa (miękka):
100 ml śmietany kremówki 36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać
posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do
roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego
zgęstnienia, udekorować piernik.
Źródło inspiracji : Moje
wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz