Proste w
przygotowaniu, cudownie puszyste i wilgotne ciasto cytrynowe
Z cytrynowym lukrem oraz kandyzowanymi
plasterkami cytryny... takie oto ciasto przygotowałam w kolejnym wyzwaniu w konkursie z Mąką Basią
Ciasto:
200 g mąki Basia Tortowa Extra
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju słonecznikowego
100 ml wody
1 opakowanie cukru waniliowego- cytrynowego z prawdziwą skórką cytryny
1 szt. cytryny (skórka i sok)
Szczypta soli
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć gorącą wodą, zetrzeć
skórkę, wycisnąć sok.
Do miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier cytrynowy oraz
proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej.
Następnie dodać składniki mokre: wodę i olej i ponownie wszystko wymieszać
rózgą. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do miski z mąką i znów wszystko
energicznie wymieszać.
Na koniec dodać startą skórkę oraz sok z cytryny, wymieszać wszystkie
składniki.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
Po czym ubite białka dodać do masy z żółtkami.
Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej
mąką formy.
Ciasto piec w temperaturze 170 stopni, pieczenie góra-dół, bez
termo-obiegu, środkowa półka. Czas pieczenia: do suchego patyczka, czyli ok. 50
min. Upieczone ciasto najlepiej wyjąć z formy po wystudzeniu .
Dodatkowo na lukier:
½ szklanki cukru pudru - gorąca woda lub sok z cytryny
Przygotowanie:
Do cukru pudru dodać sok z cytryny lub gorącą wodę.
Ilość płynu porcjować w zależności jak gęsty chcemy uzyskać lukier.
Energicznie wymieszać składniki na gładką masę bez grudek. Udekorować wystudzone
ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz