sobota, 9 listopada 2019

Ciasto potrójnie cytrynowe


Proste w przygotowaniu, cudownie puszyste i wilgotne ciasto cytrynowe
Z cytrynowym lukrem oraz kandyzowanymi plasterkami cytryny... takie oto ciasto przygotowałam w kolejnym wyzwaniu w konkursie z Mąką Basią



Ciasto:

200 g mąki Basia Tortowa Extra
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju słonecznikowego
100 ml wody
1 opakowanie cukru waniliowego- cytrynowego z prawdziwą skórką cytryny
1 szt. cytryny (skórka i sok)
Szczypta soli

Przygotowanie:

Cytrynę sparzyć  gorącą wodą, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Do miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier cytrynowy oraz proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej.
Następnie dodać składniki mokre: wodę i olej i ponownie wszystko wymieszać rózgą. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do miski z mąką i znów wszystko energicznie wymieszać.
Na koniec dodać startą skórkę oraz sok z cytryny, wymieszać wszystkie składniki. 
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
Po czym ubite białka dodać do masy z żółtkami.
Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy.
Ciasto piec w temperaturze 170 stopni, pieczenie góra-dół, bez termo-obiegu, środkowa półka. Czas pieczenia: do suchego patyczka, czyli ok. 50 min. Upieczone ciasto najlepiej wyjąć z formy po wystudzeniu .

Dodatkowo na lukier:

½ szklanki cukru pudru - gorąca woda lub sok z cytryny

Przygotowanie:

Do cukru pudru dodać sok z cytryny lub gorącą wodę.
Ilość płynu porcjować w zależności jak gęsty chcemy uzyskać lukier.
Energicznie wymieszać składniki na gładką masę bez grudek. Udekorować wystudzone ciasto




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz