Sezon na
dynię oraz paprykę mamy w pełni. Więc dlaczego
by nie połączyć tym pysznych warzyw w jednej potrawie.
Jakiś czas
temu Agnieszka podsunęła mi przepis na bułgarską zupę z dyni z papryką. W sam
raz na jesienną pogodę. Bogata w smaku, pożywna
i syta.
Oraz rozgrzewająca jeśli wybierzemy
wersję z pieprzem cayenne
Składniki:
3-4 szklanki
pokrojonej w kostkę dyni
( dynia
obrana i pozbawiona pestek )
1 szklanka
pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
4 łyżki
stołowe ryżu
2 płaskie
łyżki stołowe przecieru pomidorowego
1 średniej
wielkości cebula
1,2 litr
bulionu (u mnie bulion warzywny w słoiczku z Winiar)
Mały
kubek jogurtu naturalnego
3 łyżki
oleju kujawskiego
Do smaku:
sól, szczypta białego mielonego pieprzu, spora szczypta mielonego czosnku, 2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku
Opcjonalnie
pieprz cayenne do dodania ostrości
Przygotowanie:
Do
głębokiego garnka, w którym będzie się gotowała zupa wlać 2-3 łyżki oleju
rzepakowego na którym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie
dodać pokrojoną również w kosteczkę czerwoną paprykę.
Chwilę razem
podsmażyć. Kolejno dodać suchy ryż oraz
po chwili pokrojoną w kostkę dynię po
czym podlać gorącym bulionem. Całość gotować około 20 minut na średnim ogniu.
Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Każdą porcję
zupy podawać ze sporym kleksem jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz