poniedziałek, 28 października 2019

Zupa z dyni z papryką



Sezon na dynię oraz paprykę mamy w pełni.  Więc dlaczego by nie połączyć tym pysznych warzyw w jednej potrawie.
Jakiś czas temu Agnieszka podsunęła mi przepis na bułgarską zupę z dyni z papryką. W sam raz na jesienną pogodę.  Bogata w smaku, pożywna i syta. 
 Oraz rozgrzewająca  jeśli wybierzemy wersję z pieprzem cayenne


Składniki:

3-4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
( dynia obrana i pozbawiona pestek )
1 szklanka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
4 łyżki stołowe ryżu
2 płaskie łyżki stołowe przecieru pomidorowego
1 średniej wielkości cebula
1,2 litr bulionu (u mnie bulion warzywny w słoiczku z Winiar)
Mały kubek  jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju kujawskiego
Do smaku: sól, szczypta białego mielonego pieprzu, spora szczypta mielonego czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Opcjonalnie pieprz cayenne do dodania ostrości

Przygotowanie:

Do głębokiego garnka, w którym będzie się gotowała zupa wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego na którym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojoną również w kosteczkę czerwoną paprykę.
Chwilę razem podsmażyć.  Kolejno dodać suchy ryż oraz po chwili pokrojoną w kostkę dynię  po czym podlać gorącym bulionem. Całość gotować około 20 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Każdą porcję zupy podawać ze sporym kleksem jogurtu naturalnego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz