sobota, 26 października 2019

Brzdąc na śmietanie




Wyzwanie tygodnia oraz finał październikowej edycji #Mąka Basia- ciasto brzdąc   
Chociaż pochodzę z poznańskiego, to brzdąc jakiego znam przygotowany był u mnie w domu na masie z mleka, mąki krupczatki oraz masła. Tym razem podjęłam wyzwanie i wypróbowałam brzdąca na śmietanie. I się nie zawiodłam a wręcz przeciwnie kakaowy krem na bazie bitej śmietany jest leciutki w połączeniu z puszystym i wilgotnym biszkoptem tworzą duet idealny.
No i oczywiście obowiązkowy szlaczek na wierzchu ciasta :)


Składniki na biszkopt:

6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
¾ szklanki mąki Basia Ekstra Wypiek typ 400
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie
Szczypta soli

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywno w miedzy czasie dodawać cukier oraz żółtka. Gdy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i teraz już delikatnie wymieszać tylko szpatułką. Wylać ciasto do formy. U mnie wymiar blaszki 34x23cm, wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 170stopni  około 20 minut. Najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem gdyż każdy piekarnik piecze trochę inaczej… Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Krem śmietanowo – kakaowy

1,2 litra śmietany kremówki
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki ciemnego kakao
3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
Do osobnej miseczki wlać 100ml śmietanki i w niej namoczyć żelatynę, odstawić na chwilę do spęcznienia.
W tym czasie ubić pozostałą schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru pudru następnie dodać kakao.
Miseczkę ze spęczniałą żelatyną wstawić na chwilę do mikrofalówki aby żelatyna się rozpuściła ale uważać aby jej nie zagotować.
Rozpuszczoną,  nie gorącą żelatynę powoli dodać do masy śmietanowo - kakaowej i znów wszytko wymieszać mikserem. Należy uważać aby śmietana się nie zważyła pod czas łączenia z żelatyną. Czasami tak się zdarza gdy żelatyna jest za ciepła.

Poncz
Do wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru.

Przygotowanie/składanie ciasta:
Spodnią cześć biszkoptu przełożyć do formy i dokładnie napączować. Dopiero wtedy nałożyć pierwszą warstwę ( nieco mniejsza połowa) kremu, po czy przyłożyć drugi blat odwrócony wierzchem do środka i znów napączować.  Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietanowo – kakaowej i zrobić  charakterystyczny dla brzdąca wzorek widelcem lub grzebieniem cukierniczym. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.




4 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję i tak również smakuje :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego krem po dodaniu żelatyny się zważył?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne z powodu różnic temperatur. Żelatyna była za ciepła... Aby uniknąć takiej sytuacji najlepiej przed dodaniem żelatyny wcześniej dodać do niej łyżkę śmietany i dopiero połączyć całość. Ale przede wszystkim należy pamiętać aby żelatyna nie była za ciepła.

      Usuń