Wyzwanie
tygodnia oraz finał październikowej edycji #Mąka Basia- ciasto brzdąc
Chociaż
pochodzę z poznańskiego, to brzdąc jakiego znam przygotowany był u mnie w domu
na masie z mleka, mąki krupczatki oraz masła. Tym razem podjęłam wyzwanie i
wypróbowałam brzdąca na śmietanie. I się nie zawiodłam a wręcz przeciwnie
kakaowy krem na bazie bitej śmietany jest leciutki w połączeniu z puszystym i
wilgotnym biszkoptem tworzą duet idealny.
No i
oczywiście obowiązkowy szlaczek na wierzchu ciasta :)
Składniki na biszkopt:
6 dużych
jajek
3/4 szklanki cukru
¾ szklanki mąki Basia Ekstra Wypiek typ 400
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie
Szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywno w
miedzy czasie dodawać cukier oraz żółtka. Gdy masa będzie puszysta dodać
przesianą mąkę i teraz już delikatnie wymieszać tylko szpatułką. Wylać ciasto do
formy. U mnie wymiar blaszki 34x23cm, wysmarowana masłem i wyłożona papierem do
pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 170stopni około 20 minut. Najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem
gdyż każdy piekarnik piecze trochę inaczej… Po upieczeniu wystudzić i przekroić
na dwa blaty.
Krem śmietanowo – kakaowy
1,2 litra
śmietany kremówki
1 szklanka
cukru pudru
4 łyżki
ciemnego kakao
3 łyżeczki
żelatyny
Przygotowanie:
Do osobnej
miseczki wlać 100ml śmietanki i w niej namoczyć żelatynę, odstawić na chwilę do
spęcznienia.
W tym czasie
ubić pozostałą schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru pudru następnie dodać
kakao.
Miseczkę ze
spęczniałą żelatyną wstawić na chwilę do mikrofalówki aby żelatyna się
rozpuściła ale uważać aby jej nie zagotować.
Rozpuszczoną, nie gorącą
żelatynę powoli dodać do masy śmietanowo - kakaowej i znów wszytko wymieszać mikserem. Należy uważać aby śmietana się nie zważyła pod czas łączenia z żelatyną. Czasami tak się zdarza gdy żelatyna jest za ciepła.
Poncz
Do
wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Przygotowanie/składanie ciasta:
Spodnią
cześć biszkoptu przełożyć do formy i dokładnie napączować. Dopiero wtedy
nałożyć pierwszą warstwę ( nieco mniejsza połowa) kremu, po czy przyłożyć drugi
blat odwrócony wierzchem do środka i znów napączować. Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietanowo – kakaowej
i zrobić charakterystyczny dla brzdąca wzorek
widelcem lub grzebieniem cukierniczym. Przed podaniem schłodzić w lodówce,
najlepiej przez całą noc.
wspaniały!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i tak również smakuje :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDlaczego krem po dodaniu żelatyny się zważył?
OdpowiedzUsuńZapewne z powodu różnic temperatur. Żelatyna była za ciepła... Aby uniknąć takiej sytuacji najlepiej przed dodaniem żelatyny wcześniej dodać do niej łyżkę śmietany i dopiero połączyć całość. Ale przede wszystkim należy pamiętać aby żelatyna nie była za ciepła.
Usuń