Śliwki, to
jedne z ulubionych jesiennych owoców mojej rodziny. Kocham swoją rodzinę i
uwielbiam ich rozpieszczać. I dlatego to ciasto jest wyjątkowe, bo dla
wyjątkowych ludzi. Idealne do popołudniowej herbaty na osłodę jesiennej pogody.
Kruchy spód,
śliwkowe wnętrze przykryte chrupiącą bezową pianką z płatkami migdałowymi
Składniki ciasta:
2 szklanki
mąki tortowej extra Basia
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki krupczatki
250 g masła
5 żółtek ( białka do bezy)
5 żółtek ( białka do bezy)
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
4-5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4-5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki nadzienia:
1 kg śliwek węgierek
3 kisiele o smaku wiśniowym lub żurawinowym
1 kg śliwek węgierek
3 kisiele o smaku wiśniowym lub żurawinowym
Większa szczypta
mielonego kardamonu
Cukier do
smaku, w zależności jak słodkie są owoce
Składniki na bezę:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki płatków migdałowych do ozdoby bezy
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki płatków migdałowych do ozdoby bezy
Przygotowanie:
Składniki na
ciasto razem dokładnie zagnieść, wylepić nim dno oraz nieco podnieść boki
ciasta w formie w której będzie pieczone. Wymiary mojej blachy z otwieranym rantem 25x38.
Przygotowaną formę z ciastem wstawić do lodówki, do schłodzenia.
W między
czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotować śliwki.
Umyte i obrane
włożyć do rondelka podlać kilkoma łyżkami wody , doprowadzić do lekkiego
rozgotowania. Dodać kardamon, w razie potrzeby cukier do smaku. Na koniec
kisiele rozprowadzone w połowie szklanki zimnej wody wmieszać do śliwek i
dosłownie chwilę zagotować. Odstawić do
wystudzenia.
W między
czasie ubić pianę z białek cukru oraz mąki ziemniaczanej na bezę.
Na
schłodzone ciasto wyłożyć masę śliwkową na niej rozprowadzić pianę z białek na
koniec posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto
wstawić do nagrzanego piekarnika 170stopni na 50-55 minut. W razie potrzeby w połowie pieczenia przykryć ciasto
aby beza za bardzo się nie zrumieniła.
Ciasto
najlepiej kroić gdy całkowicie ostygnie
przepysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńI tak smakuje, bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńIdealne, jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTo ciasto stało się hitem w mojej rodzinie. Jest mega, mega pyszne �� �� ��
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje rodzinie serdecznie pozdrawiam i dziękuję za miły komentarz :)
Usuń