Jak co roku
mama obdarowała mnie papryką słodką oraz pikantną papryczką typu peperoni, które niezmiennie co
roku przygotowuję w zalewie miodowo-octowej.
Papryka w
zalewie jest aromatyczna i bardzo smaczna, delikatna i nie kwaśna. Idealna na kanapki, koreczki lub jako
samodzielna przekąska. Jest jędrna i soczysta.
Składniki:
Papryka,
najlepiej kolorowa
Nie podaję
określonej ilości papryki. U mnie słodka oraz strąki pikantnej peperoni. Strąki
ostrej papryki układałam w słoikach w
całości, bez oczyszczania z pestek
Do każdego
słoiczka wrzucamy:
- po jednym
listku laurowym
- 3-4 kulki
ziela angielskiego
- 3-4 kulki
pieprzu czarnego
- małe pół
łyżeczki gorczycy
- po 2
plastry cebuli
Zalewa:
2 litry wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu u mnie gryczany, bo to mój ulubiony ale może być również wielokwiatowy
2 łyżki soli
Zalewę zagotować
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu u mnie gryczany, bo to mój ulubiony ale może być również wielokwiatowy
2 łyżki soli
Zalewę zagotować
Przygotowanie:
Umyte strąki
słodkiej papryki, oczyszczone z pestek pokroić na szersze paski, układać
pionowo w słoikach. U mnie mieszana z
ostrą. Zalewać gorącą
zalewą. Pasteryzować 20 minut.
Żródło:
internet, grupa kulinarna
Wspaniałe przetwory, w zimie będą jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMiód w gotowane wodzie? Traci wszystkie swoje cenne składniki, w tem.powyzej 40 stopni
OdpowiedzUsuńTo prawda ale bardziej chodzi tu o smak miodu :) pozdrawiam
Usuń