czwartek, 25 lipca 2019

Fasolka szparagowa z marchewką, jarzynka do obiadu



Już w zeszłym roku mama polecała mi ten przepis na fasolkę z marchewką ale jakoś było mi z nim nie po drodze. W tym roku mama obdarowała mnie nie tylko przepisem ale także dużą ilością fasolki szparagowej więc nie mogłam już się wykręcić.  I nie żałuję, bo fasolka jest bardzo smaczna. Idealna jako dodatek do drugiego dania, ala leczo lub do zupy.

Składniki:

3 kg fasolki szparagowej
1 szklanka oleju+ 0,5 szklanki gorącej wody
600g marchewki
2 szt. średniej wielkości cebule
5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
5 łyżek cukru
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na około 4cm kawałki i gotować
20 minut w lekko osolonej wodzie. Fasolka musi pozostać al dente.
Po ugotowaniu odcedzić.
Oczyszczoną marchewkę zetrzeć na dużych oczkach sałatkowych, cebulkę pokroić w piórka po czym podsmażyć je na szklance oleju.
Gdy stracą surowość dodać pół szklanki gorącej wody, cukier, sól oraz koncentrat pomidorowy. Chwilę razem gotować do połączenia składników.
Tak przygotowane warzywa połączyć z wcześniej ugotowaną fasolką, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoiczków i wekować 30 minut.
Z jednej porcji wychodzi około 10 słoiczków 540ml






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz