Już w
zeszłym roku mama polecała mi ten przepis na fasolkę z marchewką ale jakoś było
mi z nim nie po drodze. W tym roku mama obdarowała mnie nie tylko przepisem ale
także dużą ilością fasolki szparagowej więc nie mogłam już się wykręcić. I nie żałuję, bo fasolka jest bardzo smaczna.
Idealna jako dodatek do drugiego dania, ala leczo lub do zupy.
Składniki:
3 kg fasolki
szparagowej
1 szklanka
oleju+ 0,5 szklanki gorącej wody
600g
marchewki
2 szt.
średniej wielkości cebule
5-6 łyżek
koncentratu pomidorowego
5 łyżek
cukru
2 płaskie łyżki
soli
1 łyżeczka
czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Fasolkę
umyć, odciąć końcówki, pokroić na około 4cm kawałki i gotować
20 minut w
lekko osolonej wodzie. Fasolka musi pozostać al dente.
Po
ugotowaniu odcedzić.
Oczyszczoną
marchewkę zetrzeć na dużych oczkach sałatkowych, cebulkę pokroić w piórka po czym
podsmażyć je na szklance oleju.
Gdy stracą
surowość dodać pół szklanki gorącej wody, cukier, sól oraz koncentrat pomidorowy.
Chwilę razem gotować do połączenia składników.
Tak
przygotowane warzywa połączyć z wcześniej ugotowaną fasolką, dokładnie
wymieszać, przełożyć do słoiczków i wekować 30 minut.
Z jednej
porcji wychodzi około 10 słoiczków 540ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz