Do żelowania dżemu/galaretki używam Konfitur-Fix firmy Diamant.
To szybki i smaczny sposób na domowy dżem.
Mamy dowolność w dozowaniu cukru w zależności od naszych upodobań
smakowych od 350g do 500g na 1 kg owoców.
Składniki:
Owoce
Cukier
Konfitur-Fix
Przygotowanie:
Wybrane owoce oczyścić (u
mnie przeważnie jest to czarna porzeczka, truskawki, czereśnie lub wiśnie, umyć
i wypestkować , oczywiście pisząc o wypestkowaniu nie mam na myśli porzeczki).
Duże owoce lekko rozdrobnić, odważyć odpowiednio 1 kg owoców lub
750ml soku na 1 opakowanie Konfitur-fixu i przełożyć do garnka.
Do owoców dodać cukier oraz odpowiednią ilość Konfitur-Fixu.
Mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować kilka minut, ciągle mieszając.
Gorącym dżemem/galaretką napełnić słoiki i natychmiast szczelnie
zamknąć.
Nie wymaga pasteryzacji.
Jeśli chodzi o czerwoną porzeczkę, to w tym roku przepuściłam
owoce przez wolnoobrotową wyciskarkę aby pozbyć się drobnych pesteczek.
Powstały sok z gęstym musem zagotowałam z cukrem oraz Konfitur-fixem , powstała
bardzo smaczna galaretka.
Rodzina bardzo zadowolona z dżemów/galaretki.
Idealna na kanapki, gofry czy do naleśników.
Dżem truskawkowy
Dżem wiśniowy
Dżem czereśniowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz