piątek, 5 lipca 2019

Dżem owocowy/galaretka



Do żelowania dżemu/galaretki używam Konfitur-Fix  firmy Diamant.
To szybki i smaczny sposób na domowy dżem.
Mamy dowolność w dozowaniu cukru w zależności od naszych upodobań smakowych od 350g do 500g na 1 kg owoców.

Składniki:

Owoce
Cukier
Konfitur-Fix

Przygotowanie:

Wybrane owoce  oczyścić (u mnie przeważnie jest to czarna porzeczka, truskawki, czereśnie lub wiśnie, umyć i wypestkować , oczywiście pisząc o wypestkowaniu nie mam na myśli porzeczki).
Duże owoce lekko rozdrobnić, odważyć odpowiednio 1 kg owoców lub 750ml soku na 1 opakowanie  Konfitur-fixu  i przełożyć do garnka.
Do owoców dodać cukier oraz odpowiednią ilość Konfitur-Fixu.
Mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować kilka minut, ciągle mieszając.
Gorącym dżemem/galaretką napełnić słoiki i natychmiast szczelnie zamknąć.
Nie wymaga pasteryzacji.

Jeśli chodzi o czerwoną porzeczkę, to w tym roku przepuściłam owoce przez wolnoobrotową wyciskarkę aby pozbyć się drobnych pesteczek. Powstały sok z gęstym musem zagotowałam z cukrem oraz Konfitur-fixem , powstała bardzo smaczna galaretka.

Rodzina bardzo zadowolona z dżemów/galaretki.
Idealna na kanapki, gofry czy do naleśników.

Dżem truskawkowy


                              Galaretka z czerwonej porzeczki


 Dżem wiśniowy
 
Dżem czereśniowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz