Jak co roku w letnie wakacje wyjeżdżamy na kilka dni nad nasze morze Bałtyckie.
A
jak morze, to obowiązkowo muszę zjeść zupę rybną.
Oczywiście
jak wielu z Was znam kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem.
I muszę przyznać, że to jedna z lepszych wersji jakie jadłam.
Składniki:
300g fileta
z dorsza
300g
wędzonego fileta z łososia
1 duża
marchewka
1 młoda
cukinia
kawałek selera
oraz korzeń pietruszki
kawałek
białej części pora
1 duży strąk
czerwonej papryki
Kilka pomidorków
koktajlowych
3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
4-5 liści
laurowych
4 ziarna
ziela angielskiego
Bulion
warzywny w słoiczku ( Pudliszki)
Natka pietruszki,
cytryna
Sól, pieprz
do smaku
Kilka kropel
maggi hot dla podkręcenia smaku
Olej do
smażenia
Opcjonalnie jeśli
użyjemy świeżego łososia nie wędzonego wtedy dodać sporą szczyptę wędzonej
czerwonej papryki w proszku, która dopełni smak zupy.
Przygotowanie:
Oczyszczone
warzywa marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, por pokroić
drobno. Lekko podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju.
Podlać gorącym
bulionem około 1,5litra, dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu.
W między
czasie dodać pokrojoną w pół plastry cukinię oraz pokrojoną w niedługie paski
paprykę. Gotować do momentu aż warzywa stracą surowość ale jeszcze będą jędrne
( nie rozgotowane), dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidorki .
Na koniec do
wywaru dodać pokrojoną w cząstki rybę i
jeszcze chwilę gotować do zaparzenia się ryby. W razie konieczności doprawić , posypać
posiekaną natką pietruszki. Podawać z cząstkami cytryny, którą skropić zupę na
talerzu.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, pozdrawiam
Usuń