środa, 24 lipca 2019

Zupa rybna z wędzonym łososiem

 
Jak co roku w letnie wakacje wyjeżdżamy na kilka dni nad nasze morze Bałtyckie.
A jak morze, to obowiązkowo muszę zjeść zupę rybną.
Oczywiście jak wielu z Was znam kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem. 
I muszę przyznać, że to jedna z lepszych wersji jakie jadłam.

Składniki:

300g fileta z dorsza
300g wędzonego fileta z łososia
1 duża marchewka
1 młoda cukinia
kawałek selera oraz korzeń pietruszki
kawałek białej części pora
1 duży strąk czerwonej papryki
Kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4-5 liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
Bulion warzywny w słoiczku ( Pudliszki)
Natka pietruszki, cytryna
Sól, pieprz do smaku
Kilka kropel maggi hot dla podkręcenia smaku
Olej do smażenia
Opcjonalnie jeśli użyjemy świeżego łososia nie wędzonego wtedy dodać sporą szczyptę wędzonej czerwonej papryki w proszku, która dopełni smak zupy.

Przygotowanie:

Oczyszczone warzywa marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, por pokroić drobno. Lekko podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju.
Podlać gorącym bulionem około 1,5litra, dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu.
W między czasie dodać pokrojoną w pół plastry cukinię oraz pokrojoną w niedługie paski paprykę. Gotować do momentu aż warzywa stracą surowość ale jeszcze będą jędrne ( nie rozgotowane), dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidorki .
Na koniec do wywaru dodać  pokrojoną w cząstki rybę i jeszcze chwilę gotować do zaparzenia się ryby. W razie konieczności doprawić , posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z cząstkami cytryny, którą skropić zupę na talerzu.


2 komentarze: