Z obawy, że zabraknie pieczywa na śniadanie a znając życie, że nikomu rano
nie będzie się chciało wstać, zarobiłam wieczorem bułeczki, które wyrastają w
lodówce. Rano wystarczy wstawić je do zimnego
piekarnika nastawić temperaturę i zanim zaszykujemy do śniadania
bułeczki będą gotowe. Następnym razem postaram się jeszcze dodać zdjęcia ze sposobem
formowania bułek.
Składniki:
400g mąki
pszennej orkiszowej
1op. drożdży instant
250ml
ciepłej wody + 2-3 łyżki do posmarowania bułek
1
łyżeczka cukru
1
łyżeczka soli
1 łyżka
oleju
Opcjonalnie
ziarna, mak, sezam do posypania bułek
Przygotowanie:
Mąkę, sól
i olej włożyć do miski. Drożdże wraz z
cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do miski z mąką.
Całość
dokładnie zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto
można również zagnieść w robocie kuchennym z dodatkiem haka.
Z
gotowego już ciasta utworzyć wałek, który podzielić na 8 części.
Z każdego
kawałka utworzyć kulkę kilkakrotnie zawijając ciasto pod spód.
Mam
nadzieję, że wyraziłam się zrozumiale, łatwiej byłoby to pokazać.
Tak uformowane
ciasto na bułeczki ułożyć w wyłożonej tortownicy (24-26) wyłożonej papierem do
pieczenia. Każdą z nich posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami, sezamem
lub makiem.
Formę
owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 10-12 godzin.
Rankiem zdjąć
folię spożywczą z tortownicy, wstawić bułeczki do zimnego piekarnika. Nastawić
piekarnik na 200stopni i piec przez 25 minut.
Oczywiście
należy kontrolować w trakcie poziom upieczenia ponieważ każdy piekarnik trochę
inaczej piecze.
Inspiracja-internet
Bułeczki wyszły wyszły rewelacyjnie,mało pracy a efekt !!!!smakowity dla oka i dla żołądka.Od dzisiaj są to bułeczki na sniadanie w domu i podczas wyjazdów. A co najważniejsze nie wymagają dużo pracy a rano świeze pieczywo. Dzięki za fajny przepis.
OdpowiedzUsuńUpiekłam, super przepis...szybki...łatwy w zrobieniu...pyszne w jedzeniu...bardzo smaczne...podbiły serca domowników...polecam wszystkim ktorzy lubią zdrowe i szybkie bułeczki.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały. Moja rodzinka też bardzo je lubi :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń