Truskawkowy
sezon w pełni więc zapraszam do przygotowania tego lekkiego, soczystego w smaku
idealnego deseru.
Zapewniam,
że podbije Wasze serca i podniebienia
Składniki:
300g podłużnych deserowych biszkoptów
500g serka
mascarpone
300ml
śmietany kremówki 30%
500-600g
świeżych truskawek
3 łyżki likieru
amaretto - opcjonalnie
1 łyżeczka
soku z cytryny
2 łyżki
cukru pudru
3-4 łyżki
cukru kryształ
2 łyżeczki
żelatyny
U mnie forma
19x28 z otwieranym rantem
Przygotowanie truskawek:
Truskawki
umyć, pozbawić szypułek ( kilka odłożyć do
dekoracji) i bardzo drobno pokroić. Przełożyć do garneczka dodać sok z cytryny,
3 łyżki cukru zagotować do lekkiego rozgotowania owoców.
Do gorącego
musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować)
wystudzić.
Śmietanę
ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec
likier.
Składanie deseru:
Biszkopty
maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie
formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił
przestrzenie pomiędzy nimi.
Kolejno na
biszkopty połowa masy śmietanowej. Następnie powtórzyć warstwę maczanych w
musie biszkoptów, mus oraz masa śmietanowa.
Na górze
pokrojone w plasterki odłożone wcześniej truskawki.
Przed
podaniem schłodzić najlepiej przez noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz