niedziela, 16 czerwca 2019

Zakręcone bułeczki z truskawkami




Ostatnio naszła nas ochota na coś słodkiego i tak powstały zakręcone bułeczki z truskawkami


Składniki:

500g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 szklanka mleka (250ml)
2 jajka + 1 (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem+ 1łyżka mleka)
2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany
70g masła
60g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
Spora szczypta soli

Dodatkowo:
2 szklanki pokrojonych drobno truskawek
2 łyżki cukru + łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka maki ziemniaczanej

Polewa/lukier :
Ukwaszona śmietana +cukier puder

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości.

Nadzienie truskawkowe:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, drobno pokroić i przełożyć do ganeczka. Dodać cukier oraz sok z cytryny gotować przez kilka minut do momentu aż owoce puszczą sok. 
Garneczek zdjąć z ognia, odlać sok, wystudzić.
Następnie rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną dodać do truskawek ciągle mieszając i znów zagotować aż mąka straci surowość a truskawki ładnie się zagęszczą, wystudzić.

Przygotowanie ciasta:

Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu.
Każdą roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy gdyż jeszcze podrosną w czasie pieczenia.
Ja tym razem ułożyłam je dość ciasno i nie zrumieniły się tak jakbym tego oczekiwała.
Bułeczki odstawić jeszcze na 20 minut, przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu dowolnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.




1 komentarz: