Frużelina - owoce w żelu
To pyszny dodatek do deserów z bitą śmietaną, do gofrów, naleśników lub
kruchych babeczek
Składniki:
5 gruszek niestety nie znam ich gatunku ale te, których użyłam były bardzo
aromatyczne i słodkie
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Gruszki umyć, obrać i pokroić na cząstki wykrawając gniazda nasienne.
Użyłam do tego celu wykrawaczki do owoców.
Owoce przełożyć do garneczka dodać cukier oraz sok z cytryny.
Na niewielkim ogniu chwilę dusić do rozpuszczenia cukru, owoce puszą sok.
Wtedy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody,
wmieszać do owoców, zagotować aby mąka straciła surowość.
Następnie dodać rozpuszczoną
żelatynę( w niewielkiej ilości wody około 2 łyżki)chwilę podgrzać, nie
gotować. Wystudzić.
Frużelinę można przygotować również z innych owoców jednak mogą zmienić się
proporcje mąki oraz żelatyny w zależności ile soku mają owoce.
Jeśli przydarzyłoby się, że frużelina okazała się zbyt gęsta można dodać
odrobinę gorącej wody. W przypadku zbyt rzadkiej konsystencji nieco więcej
żelatyny.
super blog
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń