środa, 5 czerwca 2019

Frużelina - owoce w żelu


Frużelina - owoce w żelu
To pyszny dodatek do deserów z bitą śmietaną, do gofrów, naleśników lub kruchych babeczek

Składniki:

5 gruszek niestety nie znam ich gatunku ale te, których użyłam były bardzo aromatyczne i słodkie
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Gruszki umyć, obrać i pokroić na cząstki wykrawając gniazda nasienne. Użyłam do tego celu wykrawaczki do owoców.
Owoce przełożyć do garneczka dodać cukier oraz sok z cytryny.
Na niewielkim ogniu chwilę dusić do rozpuszczenia cukru, owoce puszą sok. 
Wtedy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, wmieszać do owoców, zagotować aby mąka straciła surowość. 
Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę( w niewielkiej ilości wody około 2 łyżki)chwilę podgrzać, nie gotować. Wystudzić.

Frużelinę można przygotować również z innych owoców jednak mogą zmienić się proporcje mąki oraz żelatyny w zależności ile soku mają owoce.
Jeśli przydarzyłoby się, że frużelina okazała się zbyt gęsta można dodać odrobinę gorącej wody. W przypadku zbyt rzadkiej konsystencji nieco więcej żelatyny.






  

2 komentarze: