czwartek, 30 maja 2019

Domowe curry z kurczakiem i warzywami


Na początek kilka słów o mrożonkach.
Na pewno znajdą się osoby, które nie są ich zwolennikami.
Ale uważam, że na przykład późną jesienią, zimą czy też wczesną wiosną mrożonki są dla nas cenniejsze od świeżych, czyli szklarniowych lub sprowadzanych z daleka (i zrywanych, gdy są jeszcze niedojrzałe), owoców i warzyw.
Blanszowanie ich przed zamrażaniem powoduje nie tylko to, że mrożone owoce i warzywa nie stracą koloru i smaku, ale sprawia również, że mrożonki można szybciej niż świeże warzywa przygotować (ugotować czy udusić). Dodatkowo nie zawierają konserwantów, są niedrogie, już umyte, obrane i pokrojone, można przygotować z nich szybkie danie przez cały rok.

Jeśli chodzi o curry, to nazwa potrawy kuchni indyjskiej ma swoje korzenie w Azji. W Tajlandii jest podstawowym daniem spożywanym codziennie w wielu domach, ma dziesiątki różnych wersji i odmian w zależności od upodobań i regionu. 
Można spotkać się z daniem przyrządzonym z różnych past curry, dodatkiem mleka kokosowego i różnych kombinacji mięsa, a także ryb i owoców morza oraz ziół, ryżu  czy warzyw i owoców.
Przeważnie kojarzy się z pikantnym daniem w formie gulaszu ale też  potrawą niemal płynną. przyprawioną mieszanką ziół i przypraw.
Największą rolę odgrywają: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon oraz goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir
Także mamy pełną dowolność co znajdzie się w naszym daniu.
My zasmakowaliśmy w tej potrawie jakiś czas temu i z przyjemnością do niej wracamy.  Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej 6 bardzo głodnych osób :)

 Składniki:

3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( mrożonka)
200g kalafiora (mrożonka)
200g mini marchewki (mrożonka)
200g brokuł (mrożonka)
1 świeża cukinia
2 duże cebule
1/2 szklanki passaty pomidorowej
3/4 szklanki mleczka kokosowego
4-5 łyżeczek Łagodna pasta Mild Curry Spice Paste Patak’s

Dodatkowo: Bulion drobiowy około 400ml, olej do smażenia
Przyprawy: mielony kmin rzymski, czosnek granulowany, sól, imbir w proszku, cukier

Przygotowanie:

Filet przekroić wzdłuż następnie pokroić w nie duże skośne plastry.
Mięso zamarynować łyżeczką czosnku granulowanego, pół łyżeczki imbiru oraz łyżką oleju. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 20 minut.

Cebule obrać i pokroić w większą kostkę.
W dużym garnku, na 2-3 łyżkach oleju podsmażyć zamarynowane mięso na tyle aby tylko białko na zewnątrz ładnie się ścięło, resztę dojdzie w sosie i zostanie soczyste. Przełożyć do miseczki.
Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa, w garnku zeszklić pokrojoną cebulę dodać do niej brokuł oraz kalafior , marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię na koniec dynię.
Warzywa podlać do ich wysokości ciepłym bulionem ( ja użyłam bulionu Winiary)
Dodać pastę curry, passatę, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cukru do smaku oraz jeśli to konieczne sól.  Sos musi mieć zdecydowany smak. Do warzyw dodać podsmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dusić około 10-15 minut na średnim ogniu. Następnie dodać mleczko kokosowe, które nieco zagęści potrawę.
Ja dodatkowo na koniec dodałam „zaklepkę” z 2 łyżek mąki wymieszanej z niewielką ilością wody, zagotować.
Curry podałam z ryżem jaśminowym jednak młodszy syn uwielbia domowe chlebki naan i to właśnie z nimi zajadał curry.






( informacje o pochodzeniu potrawy zaczerpnięte z internetu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz