piątek, 3 maja 2019

Orientalne szaszłyki Tikka Masala Patak's


Pogoda jest  jak  kobieta…
Grill udał się znakomicie ale nie tylko za sprawą pogody a @pataks polska , dzięki któremu  zasmakowaliśmy w kuchni indyjskiej.
Było smacznie, kolorowo i orientalnie
W trakcie majówka więc jeśli lubicie takie klimaty bierzcie ołówki w dłoń i róbcie listę potrzebnych produktów…

Składniki:

300-400g mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości ( oryginalnie w przepisie podwójny filet z kurczaka)
Mały jogurt naturalny
Kilka pomidorków koktajlowych
Papryka czerwona
Czerwona lub żółta cebulka
U mnie dodatkowo kilka pieczarek
70g pasty Tikka Masala – medium

Dodatkowo -  Patak's Słodkie Mango Chutney
ryż, kasza jaglana lub domowy chlebek naan

Przygotowanie:

Patyczki do szaszłyków wcześniej namoczyć aby podczas grillowania się nie spaliły.
Pastę Tikka Masala wymieszać z jogurtem, w której zamarynować wcześniej przygotowane (pokrojone) mięso. Odłożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinkę.
Ja zamarynowałam mięso późnym wieczorem, przed południem następnego dnia było idealnie aromatyczne.
Z podanych składników nadziewać na przemiennie szaszłyki niezbyt ciasno, grillować do odpowiedniego poziomu wypieczenia mięsa.
Szaszłyki podałam z Mango Chutney oraz świeżo upieczonymi chlebkami naan ryżem basmati oraz kaszą jaglaną do wyboru.

To był bardzo udany i pyszny grill, który z pewnością powtórzymy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz