Kochani, chciałam podzielić się z Wami przepisem na tort, który
upiekłam dla mojej rodziny na dzień mamy.
Delikatny biszkopt, przełożony nie za słodką masą z dodatkiem pysznych, aromatycznych
truskawek.
Biszkopt składniki:
5 jajek
0,5 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Przygotowanie:
Białka
oddzielić od żółtek, do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet, wymieszać.
Białka ubić na sztywno dodając w międzyczasie cukier.
Do ubitych białek dodać żółtka wymieszane z proszkiem i octem,
wymieszać delikatnie do połączenia. Do masy wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać
już ręcznie.
Dno tortownicy ( 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia boków niczym
nie smarować, przełożyć masę i piec biszkopt w nagrzanym piekarniku (180
stopni) przez 25minut. Najlepiej jednak ciasto sprawdzać patyczkiem ponieważ piekarniki
różnie pieką.
Kroić/przekrawać na blaty po całkowitym wystudzeniu najlepiej
jednak robić, to na drugi dzień.
Dodatkowo: domowa konfitura truskawkowa oraz owoce u mnie
truskawki
Do nasączenia: sok z jednej cytryny z cukrem i letnią wodą około ¾
szklanki.
Masa:
500g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka śmietan-fixu dla stabilizacji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować, podzielić na dwie części do
jednej dodać pokrojone w niewielką kostkę truskawki. Wymieszać łyżką, sok lekko
zabarwi śmietanę.
Przygotowanie:
Biszkopt przeciąć na trzy blaty.
Pierwszy blat ułożyć na paterze ( zawsze układam górną część
biszkoptu jako pierwszy „skórką” do dołu) nasączyć biszkopt i posmarować cienką
warstwą konfitury. Na to wyłożyć połowę śmietany z truskawkami, przykryć drugim
blatem i powtórzyć czynność.
Czyli nasączyć, posmarować konfiturą na nią nałożyć resztę masy z
truskawkami.
Ostatni blat również nasączyć i posmarować i tą posmarowaną stroną
przyłożyć do poprzedniej masy.
Na ( czystą) górę oraz boki wyłożyć część masy bez owoców,
dowolnie udekorować.
U mnie masa śmietanowa,
owoce oraz serduszka z galaretki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy biszkopt przejdzie smakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz