Oryginalnie
chlebek naan wypiekany jest w specjalnym cylindrycznym piecu – tandoor. Nie mam niestety porównania ale mam nadzieję, że ten pieczony w
domowym piekarniku będzie równie smaczny.
W
Indiach podawany z dodatkiem czosnku, cebuli, warzyw, sera, jagnięciny... Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.
I z tej
właśnie okazji pojawił się i u mnie kiedy miałam przyjemność testować produkty
firmy Patak's która w swojej ofercie posiada aromatyczne indyjskie sosy, pasty
przyprawowe, chutnej oraz pikle kuszące przyprawami, kolorami i niezwykłymi aromatami
Składniki na 8 niedużych chlebków:
300g mąki
pszennej
1 opakowanie
drożdży instant 7g
1/3 szklanki
ciepłego mleka
3 łyżki
jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanego
1 łyżeczka
soli
1/2 łyżeczki
cukru
1 łyżka
oleju rzepakowego
2 łyżeczki miękkiego
masła
2 łyżeczki
mieszanki ziół tajskich (czosnek, kolendra, liście kolendry, chili, imbir, kozieradka, kurkuma,
kmin rzymski)
Przygotowanie:
Drożdże
rozprowadzić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe
składniki przełożyć do miski połączyć z
rozpuszczonymi drożdżami i zagnieść ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i
odstawić do podrośnięcia.
Po około 30
minutach( u mnie było ciepło więc szybko wyrosło) ciasto podzielić na 8 części
z każdej utworzyć kulkę, którą podłużnie rozwałkować.
Rozwałkowane
placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 220stopni
na najwyższym poziomie przez około 10minut/ na złoty kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz