Są już na blogu przepisy na gofry, które są bardzo smaczne.
Zwłaszcza lekkie gofry na kefirze.
Ale te są po prostu rewelacyjne.
Chrupiące, pięknie się wypiekają a z dodatkiem domowej frużeliny gruszkowej
uważam że to deser, dla którego warto przytyć.
Składniki:
4 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1¾ szklanki białej wody gazowanej
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę.
Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej, wodę, mąkę oraz proszek do
pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać w masę, ubitą wcześniej pianę.
Gofry piec około 7 minut, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia.
Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz