środa, 5 czerwca 2019

Gofry (lepsze niż) z budki



Są już na blogu przepisy na gofry, które są bardzo smaczne.
Zwłaszcza  lekkie gofry na kefirze. Ale te są po prostu rewelacyjne. 
Chrupiące, pięknie się wypiekają a z dodatkiem domowej frużeliny gruszkowej uważam że to deser, dla którego warto przytyć.

Składniki:

4 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1¾ szklanki białej wody gazowanej
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę.
Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej, wodę, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać w masę, ubitą wcześniej pianę.
Gofry piec około 7 minut, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia. Studzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz