niedziela, 29 marca 2020

Bułki drożdżowe na jogurcie




Bułeczki drożdżowe na jogurcie naturalnym. Bardzo smaczne i delikatne. Idealne do kanapek na wytrawnie jak i z ulubionym dżemem.

Składniki:

500g mąki pszennej u mnie typ405
25g świeżych drożdży lub saszetka drożdży suszonych 7g
200ml jogurtu naturalnego
100ml ciepłej wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 jajko

Przygotowanie:

Drożdże połączyć z miodem, dodać 100 ml wody, 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do ruszenia drożdży.
Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, następnie dodać wyrośnięty zaczyn z drożdżami, resztę jogurtu, olej, sól i jajko.
Wyrobić elastyczne ciasto.
Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Wyrośnięte ciasto odgazować (krótko zagnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza), wyłożyć na lekko posypany mąką blat i uformować wałek ,obficie posypać mąką i pokroić na jednakowe kawałki 8-10szt. Ułożyć na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Tuż przed włożeniem bułeczek na dno piekarnika wstawić  małą blaszkę z wodą lub naczynie żaroodporne z wodą.
Bułki  piec przez 12-15 minut.






 Żródło:internet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz