Bułeczki
drożdżowe na jogurcie naturalnym. Bardzo smaczne i delikatne. Idealne do
kanapek na wytrawnie jak i z ulubionym dżemem.
Składniki:
500g mąki pszennej u mnie typ405
25g świeżych
drożdży lub saszetka drożdży suszonych 7g
200ml
jogurtu naturalnego
100ml ciepłej wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 jajko
100ml ciepłej wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 jajko
Przygotowanie:
Drożdże połączyć z miodem, dodać 100 ml wody, 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do ruszenia drożdży.
Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, następnie dodać wyrośnięty zaczyn z drożdżami, resztę jogurtu, olej, sól i jajko.
Drożdże połączyć z miodem, dodać 100 ml wody, 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do ruszenia drożdży.
Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, następnie dodać wyrośnięty zaczyn z drożdżami, resztę jogurtu, olej, sól i jajko.
Wyrobić
elastyczne ciasto.
Miskę
przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazować (krótko zagnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza), wyłożyć na lekko posypany mąką blat i uformować wałek ,obficie posypać mąką i pokroić na jednakowe kawałki 8-10szt. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Tuż przed włożeniem bułeczek na dno piekarnika wstawić małą blaszkę z wodą lub naczynie żaroodporne z wodą.
Wyrośnięte ciasto odgazować (krótko zagnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza), wyłożyć na lekko posypany mąką blat i uformować wałek ,obficie posypać mąką i pokroić na jednakowe kawałki 8-10szt. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Tuż przed włożeniem bułeczek na dno piekarnika wstawić małą blaszkę z wodą lub naczynie żaroodporne z wodą.
Bułki piec przez 12-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz