piątek, 13 marca 2020

Domowy burger XXXL


 

Pysznie chrupiące ciasto, aromatyczne i soczyste mięso oraz ulubione dodatki.
Idealny na kolację czy spotkanie ze znajomymi :)
Chyba nie trzeba dłużej zachwalać tego pysznego burgera jedynie zachęcić do jego przygotowania. A zapewniam, że zostanie na dłużej w Waszym menu :)

Ciasto:

500g mąki tortowej ( u mnie tortowa orkiszowa)
300ml ciepłej wody
1 jajko + 1 żółtko do posmarowania ciasta
20g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka soli
1łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Przygotować zaczyn: do wody dodać 2łyżki mąki, cukier oraz drożdże. Wymieszać i pozostawić do czasu aż drożdże ruszą.
Następnie wlać zaczyn do pozostałej mąki, dodać rozmącone  jajko, oliwę, sól i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia około 60 min.

Farsz

400g mielonego mięsa wołowego
1 spora cebula ( u mnie czerwona)
100-150g ulubionego żółtego sera
Po 3 łyżki ketchupu oraz musztardy ( u mnie słodko-pikantna Kremska)
4-5szt. ogórków konserwowych ( u mnie domowe ogórki kanapkowe z kurkumą)
Sól, pieprz do smaku. Mielony kmin rzymski oraz papryka słodka po 2-3 łyżeczki wg. uznania

Opcjonalnie: garść podsmażonych pieczarek

Przygotowanie:

Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z posiekaną w kostkę cebulą. Dodać przyprawy. Ogórki pokroić w kosteczkę.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie nierówne części
Większą część rozwałkować i wyłożyć  na dno tortownicy 26cm, tak aby zachodziło lekko na boki.
Następnie wyłożyć usmażone mięso, na nie pokrojone w kostkę ogórki, na nich rozsmarować ketchup i musztardę.
Posypać startym serem. Przykryć drugą częścią ciasta lekko dociskając boki. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka i posypać sezamem.

Piec w nagrzanym piekarniku góra/dół 180C* 25min. + 3- 4 minuty tylko dolna grzałka

Porada: pokrojone ogórki oraz podsmażone mięso przed wyłożeniem na ciasto najlepiej lekko odsączyć na sicie aby pozbyć się nadmiaru płynu/tłuszczu












Źródło inspiracji: grupa kulinarna

2 komentarze: