Smaczne
bułeczki pieczone na proszku do pieczenia. To opcja dla osób, którym nie po drodze
z drożdżami a także po prostu z powodu ich braku.
Z wierzchu
chrupiące w środku puszyste. Najlepiej smakują po upieczeniu.
Składniki:
2 szklanki
mąki pszennej typ450
0,5szklanki
maślanki
1 jajko
2 łyżki
oleju
2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
Pół płaskiej
łyżeczki soli, szczypta cukru do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki w pokojowej temperaturze dodać do miski , następnie zagnieść bardzo
dokładnie sprężyste ciasto.
Podzielić je na 6 równych części i uformować kształt
bułki ( jeśli ciasto będzie się kleić zwilżyć dłonie wodą) u mnie kulki ciasta
ważyły po 80g.
Bułeczki
układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, u mnie dodatkowo posypane
sezamem.
Bułeczki
piec od razu po uformowaniu, w nagrzanym piekarniku góra/dół bez termoobiegu 20 minut /190stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz